Тайван иска да задълбочи икономическите си връзки с Европейския съюз и да сформира заедно с него устойчив демократичен алианс, каза вчера тайванската президентка Цай Ингвен на гостуващи в Тайпе евродепутати, предаде ДПА.
"Тайван иска да задълбочи двустранни икономически и търговски връзки, да гарантира сигурността на веригите за доставки и да ускори работата по двустранното инвестиционно споразумение с ЕС", изтъкна Цай на срещата си със седмина членове на комисията на Европейския парламент по въпросите на международната търговия.
По думите на президентката Тайван и ЕС са важни търговски партньори един за друг. Тя обърна внимание на факта, че през миналата година е отбелязан растеж на двустранната търговия от 32 процента въпреки коронавирусната пандемия.  
Освен това Цай изрази благодарността си към Европейския парламент, че тази година е приел над 10 резолюции в подкрепа на Тайван.
"Светът днес трябва да се справя с експанзията на авторитаризма. Тайван иска и може да подсили демократичните си партньори по света", заяви Цай.