Бившият премиер на Тунис Али Ларайед бе хвърлен в затвора по подозрения, че е изпращал джихадисти в Сирия, предаде Ройтерс, като се позова на неговите адвокати.
Решението бе взето от съдия-следовател, занимаващ се с разследвания за тероризъм.
По данни на официални източници около 6000 тунизийци са отишли през последното десетилетие в Сирия и Ирак, за да се присъединят към джихадистки групировки като "Ислямска държава". Мнозина от тях са били убити, а други са избягали и са се върнали в родината си.
Ларайед е високопоставен представител на ислямистката опозиционна партия "Ан Нахда" и враг на президента Каис Сайед. В изявление формацията отхвърли обвиненията срещу бившия премиер като политическа атака, целяща да прикрие "катастрофалния провал на изборите".
Едва 11,2 процента от тунизийците гласуваха на парламентарните избори в събота, свикани от президента. Повечето политически партии бойкотираха гласуването с аргумента, че то е постановка, целяща да засили властта на Сайед.
След като стана ясно, че избирателната активност е била изключително ниска, редица големи партии, включително "Ан Нахда", казаха, че президентът не е легитимен и трябва да подаде оставка.
Формацията на Ларайед обвинява Сайед, че е извършил държавен преврат, присвоявайки си редица правомощия от миналата година.
В първи коментар след изборите, президентът отхвърли критиките във връзка с ниската активност и поставянето на неговата легитимност под въпрос. "Ситуацията e подобна на това крайният резултат от един мач да бъде обявен в края на първото полувреме", каза Сайед. Той призова избирателната активност да бъде изчислена след втория тур.
Съгласно новия Изборен кодекс броят на местата в еднокамарния парламент бе намален от 217 на 161. На първия тур в събота са били запълнени само 21 места, което означава, че в повечето избирателни райони ще има балотаж.