„Ботев - истини в сянка“ е заглавието на най-новия документален филм за Христо Ботев, който осветява действителните събития и оборва наложени през годините митове за един от най-великите българи, доказали на дело любовта си към родината, към свободата й и готовността да дадат живота си за нея.
Създател на филма е Бойко Младенов, който при работата си е ползвал материали от книгите за Никола Обретенов и за рода на Баба Тонка на русенския историк д-р Веселина Антонова. Точно тя предостави копие на филма и присъства на прожекцията пред студенти от 1 до 4 курс от специалността „Български език и история“ на Русенския университет, организирана от преподавателите по литература и история доц. д-р Велислава Донева и ас. д-р Веселка Радева. Своеобразната видеолектория, която предизвика интереса на младите хора и го задържа до финалните надписи, бе посветена на 175-ата годишнина от рождението на Ботев /25 декември 1847 година по стар стил, 6 януари 1848-а по нов/.
Филмът категорично оборва насадения от Иван Вазов мит, че войводата е убит на връх Вола, където дори не е имало сражение. Това не е единственият мит, който Вазов е създал с поезията си, воден от най-светли, чисти и родолюбиви чувства, разбира се. За съжаление, през годините по ред причини, включително и идеологически, тези внушения започват да се налагат като факти и  поколения живеят с романтични и митологизирани представи за някои исторически събития, които невинаги имат пряка връзка с истината. 
Всъщност Ботев пада до гористия връх Камарата над местността Йолковица, на около 3 км западно от врачанското село Поволче, сочи филмът. Друга важна тема в него е категоричното опровергаване с много доказателства на тезата, че Никола Обретенов е участвал в заговор за убийството на Ботев.
„Филмът проследява пътя на Ботевата чета и последните дни на Христо Ботев и едно от най-големите му достойнства е, че стъпва само на факти, а не на предположения“, каза пред студентите д-р Веселина Антонова.
А самият Бойко Младенов казва за лентата по време на едно от представянията й: „Много е трудно да се направи филм за Христо Ботев, защото по последни данни за него има писани над 26 000 статии и е трудно сред тази лавина от информация да избереш онова, което би могло да свърши работа. Повод за направата на този филм са изключителните посегателства през последните години срещу личността и делото на Ботев. Темата винаги се отклонява към въпроса „Кой уби Ботев?“, а измислиците стават все повече... Не е нормално да влезеш в клас и когато се говори за Ботев, първия въпрос да бъде „Кой го уби?“. Заради това в този филм съм се опитал да покажа фактите такива, каквито са, като се позовавам единствено и само върху документи. Според изследване за Ботев има над 27 000 публикации, книги, статии. Повече от 30 г. в България имената на най-големите герои не се споменават според това, което са направили като дело, а непрекъснато се въвличат в едни жълти публикации и материали, включително и филми. Получава се така, че се дава зелена светлина само на тях. Никой в последните години не е преиздал една книга от истински изследователи както на Ботев, така и на другите наши национални герои. Вместо това последните 30 г. сме удавени от книги, чиито заглавия най-често са „Кой уби Ботев?“, „100-те лъжи на убиеца на Ботев“, „Истината за убийството на Ботев“ и др. от писатели, които чуваме за първи път. Аз в този филм правя само едно - казвам фактите такива, каквито са и в края на филма показвам изводите от комисиите, които веднъж и завинаги слагат край на слуховете, които са витаели някога, и съм се опитал да обясня откъде произлизат те“.