Малко над 5.5 милиона лева се очаква да бъдат отпуснати за индексация на инженеринговите дейности по Водния цикъл в Русе. Това стана ясно от заседанието на Общото събрание на Асоциацията по водоснабдяване и канализация, което бе водено от областния управител Анатоли Станев. По-рано той и управителят на „ВиК“ ООД Илиан Милев подписаха допълнително споразумение към договора с фирмата, с което й се дава право да кандидатства за част от парите пред Министерството на околната среда и водите, което е Управляващ орган по Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 година, по която именно се реализира проектът.
Малко над 4 милиона лева се предвижда да дойдат от екоминистерството. Те ще представляват безвъзмездна финансова помощ. Над 560 000 лева пък ще бъде собственото участие на ВиК оператора. Близо 1 милион лева е ДДС. По този начин общата стойност на проекта достига 134,5 милиона лева. Това ще даде възможност на строителите да продължат да работят и да бъдат компенсирани за инфлационните процеси.
На заседанието бе отчетено и на какъв етап е реализацията на Водния цикъл. В малките улици в централната градска част са изградени малко над 75% от водопроводите и към 76% от канализацията. Относно последния лот - подмяната на главните водопроводни клонове в града, изпълнението е на около 35%. Както „Утро“ вече писа, приключени са и два ключови етапа от проекта - канализацията в кварталите Средна кула и Долапите, както и подмяната на довеждащите водопроводи от помпена станция „2 подем“ до помпена станция „3 подем“ в Русе.