Проект "Изкуство без въглероден отпечатък" реализират млади художници в Кюстендил.
Идеята е на сдружение "Партньори – Кюстендил", с подкрепата на Национален фонд "Култура" по програма "Социално ангажирани изкуства", съобщи пред БТА художникът Евгени Серафимов. Концепцията е вдъхновена от динамиката на климатичните промени, затоплянето на климата като цяло и намаляването на питейната вода в глобален мащаб. 
В основата на проекта стои изграждането на ледена скулптура с формата на кръст край воден басейн до град Кюстендил. Вероятно това ще бъде язовир "Дренов дол" кай града, разказа Серафимов. Предвижда се ледени късове да бъдат подредени в предварително изработена метална конструкция, с размери 1500х2500мм. 
Ледената скулптура ще изградят младежите от школата по рисуване "Новите майстори". Целта на проекта е да се заснеме и проследи разтопяването на скулптурата във времето и естественото връщане на водата в природата, правейки препратки към антиизкуството в течението на дадаистите и последвалото движение Ленд арт. 
Формата на скулптурата ни дава посока за размисъл към християнството и кръстът като символ на кръговрат, цикличност, възкресение, а самият пърформанс кани съвременното изкуство на гости в Кюстендил с надеждата за повече съвременни арт проекти, сподели Серафимов.
Предвижда се заснемане на изграждането и "изчезването" на ледената скулптура, както и фотографска изложба, на която ще се представят различните етапи, през които преминава тя във времето.