Ретроспективна изложба с творби на Жорж Папазов се открива днес в Двореца на Националната художествена галерия (НХГ). Експозицията е озаглавена „Жорж Папазов – Осветителят“ и ще продължи до 19 март, съобщават организаторите.
Над 100 живописни произведения и рисунки на Папазов са показани в НХГ. Акцент в изложбата са картините от серията „Éclaireurs” („Осветители“), свързана със спомените от войната и войниците-разузнавачи, които осветяват бойното поле с фенери, за да проучат състоянието на фронта.
Представени са някои от най-ранните рисунки на автора, създадени по време на престоя му в Прага, както и творби, вдъхновени от българската фолклорна традиция, сред които „Престилката“ (1927), „Пожар“ (1925-1926), „Композиция“(ок. 1925), „Българската сила“ (1928). В експозицията е включена и версията на Папазов от 1957 г. на картината на Анри Русо „Спяща циганка“ от 1897 г. Посетителите могат да видят още портрета на майката на художника, както и картини, посветени на приятеля му Андре Дерен. В изложбата е и портрет на Жорж Папазов от Дерен.
Това е първата сериозна ретроспектива на творчеството на българския художник у нас след експозицията „Жорж Папазов. Творби от фонда на музея „Пти Пале“, Женева“ през 1988 г. в София, съобщават от НХГ.
Произведенията в експозицията са от Националната художествена галерия в София, Художествената галерия „Жорж Папазов“ в Ямбол, Асоциацията на приятелите на музея „Пти Пале“ в Женева, Швейцария, Националния музей за модерно изкуство в Загреб, Хърватия, както и от корпоративната колекция на Universal Investment Advisory SA, Женева. Повечето от тях се показват за първи път в България, посочват от НХГ. Куратор е д-р Мария Василева.
Жорж (Георги) Папазов е роден през 1894 г. в България и умира през 1972 г. във Ванс, Франция. За 78 години той извървява дълъг път от Ямбол до големите европейски столици. Живее в Прага, Виена, Мюнхен, Берлин и Париж, където се установява през 1924 г. / ГН