Двама жители на Благоевград са задържани при специализирана полицейска операция, проведена на територията на Благоевградска област и в София на 9 декември. Действията са реализирани съвместно от служители на сектор „Борба с организираната престъпност“ – Благоевград при Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) и на сектор ,,Противодействие на криминалната престъпност" при Областната дирекция на МВР - Благоевград.
В рамките на акцията са установени и иззети 2 019 200 къса цигари без български акцизен бандерол, 5 гр. бяло прахообразно вещество, което при полеви наркотест е реагирало на кокаин. Иззети са 83 780 лева и 3360 евро, както и четири мобилни апарата със СИМ карти, лек автомобил „Мерцедес“ и товарен „Ивеко“.
Двамата благоевградчани са привлечени от прокуратурата в качеството на обвиняеми. Наложени са им постоянни мерки за неотклонение „задържане под стража“.
Вчера митническите служители в района на граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП)  „Дунав мост“ - Видин задържаха 190 800 броя заготовки на кутии за фалшиви цигари. Проверка на БТА в официалния сайт на Агенция „Митници“ показа, че от началото на годината до днес на граничния пункт „Дунав мост“ при Видин - Калафат са регистрирани общо три случая на опит за контрабанда на заготовки за производство на фалшиви цигари.