Съединените щати, Германия и международни правозащитни групи осъдиха съдебно решение от вчера, с което кметът на Истанбул Екрем Имамоглу получи присъда затвор и политическа забрана заради обида на държавни служители в реч през 2019 г., предаде ДПА.
Държавният департамент на САЩ е "дълбоко обезпокоен и разочарован" от решението, заяви в сряда говорител на Държавния департамент, като призова за "бързо и справедливо решение".
Присъдата срещу Имамоглу е "голям провал за демокрацията", заяви министерството на външните работи на Германия в реакция в Туитър.
В изявление днес правозащитната организация Хюман райтс уоч (Human Rights Watch) осъди решението като "политически изчислена атака", целяща да "отстрани или заглуши ключови опозиционни фигури".
Съдът в Истанбул наложи политическа забрана и две години и седем месеца затвор на Имамоглу за обида на турските изборни служители в реч през 2019 г. Решението на съда не е окончателно. Имамоглу отрича обвиненията.
Популярният кмет е смятан за потенциален съперник на президента Реджеп Тайип Ердоган на предстоящите след шест месеца президентски и парламентарни избори. Ердоган управлява от 20 години, припомня ДПА.  
Не е ясно дали и кога присъдата срещу Имамоглу ще бъде потвърдена.
Ако Имамоглу бъде осъден, властта в най-големия град и финансова столица на Турция ще бъде предадена на управляващата партия на президента Реджеп Тайип Ердоган, която доминира в градския съвет.
Преди победата на Имамоглу през 2019 г. Истанбул беше основна крепост и източник на власт за Ердоган и неговите ислямо-консервативни предшественици в продължение на 25 години.
Очаква се лидерите на опозиционния блок от шест партии, включително светската Народнорепубликанска партия, да присъстват днес на митинг на солидарност към Имамоглу в Истанбул.