Европейският икономически и социален комитет (ЕИСК) – институцията на гражданското общество в ЕС, връчва днес годишните си награди за 2024 г.
Церемонията ще се състои в рамките на пленарната сесия на ЕИСК в Брюксел. Наградите отличават ефективни, иновативни и творчески инициативи, чиято е цел е създаване на по-добро бъдеще за младите хора в Европа и пълноценното им участие във всички сфери на икономическия и социалния живот, както и за оказване на помощ на украинците, пострадали от войната.
Тази година по изключение наградите са в две категории.  В началото на месеца от ЕИСК обявиха шестима финалисти за двете отличия. Те са избрани от 106 кандидатури. Три български проекта също се конкурираха за призовете в двете категории, но не попаднаха сред финалистите.
Наградният фонд от 60 000 евро ще бъде разпределен между финалистите. Носителите на първа награда в двете категории ще получат премия от 14 000 евро, а класираните на второ и трето място – по осем хиляди евро.
ЕИСК обяви тазгодишното издание на наградата през месец юни. През 2021 г. с наградата на гражданското общество бяха отличени климатични проекти, а през 2020 г. традиционната награда бе заменена еднократно от награда за европейска солидарност заради пандемията от КОВИД-19.