Щом не ни допускат в Шенген, правителствата на България и Румъния да премахнат граничния контрол помежду си. Това се посочва в позиция на Камарата на автомобилните превозвачи в България (КАПБ), разпространена до медиите.
Един от ефектите на такова решение ще бъде спадане на напрежението на Дунав мост, през който всеки ден в двете посоки преминават стотици български и румънски тирове и още толкова леки и лекотоварни автомобили.
„Камарата на автомобилните превозвачи в България подкрепя позицията на Националния съюз на автомобилните превозвачи в Румъния (UNTRR) - щом двете страни бяха блокирани по пътя си към Шенген, правителствата им да започнат активна работа за премахване на граничния контрол между тях“, пишат от професионалната организация.
„И в двете държави транспортният сектор е водещ, що се отнася до икономиките им. Транспортният бранш както в България, така и в Румъния, пострада чувствително заради протекционистичните мерки, които ЕС въведе под името Пакет „Мобилност 1“. Целта е ясна - намаляване на конкурентоспособността не само на превозвачите от двете държави, а и на техните икономики като цяло“, се посочва още в позицията.
Според превозвачите недопускането ни до Шенген е удар върху бизнеса, върху всички пътуващи хора, както и срещу водачите на тежкотоварни автомобили, които са принудени да чакат с часове и дни на границата.
„България и Румъния заедно поеха по пътя на европейското единство, но нарушаването на основните принципи на ЕС, и то от страни с утвърдени демократични принципи, е недопустимо. Именно затова България и Румъния трябва да продължат пътя си към Шенген заедно и най-логичната стъпка е именно тази - премахване на граничния контрол“, смятат от КАПБ.
От КАПБ призовават българските власти да предприемат мерки и стъпки съвместно с румънската страна за премахване на граничния контрол с Румъния.
Националният съюз на автомобилните превозвачи на Румъния (UNTRR) също осъди бариерата за присъединяването на Румъния и индустрията на автомобилния транспорт към Шенгенското пространство и изисква от румънското правителство да премахне контрола по границата с България, съобщи организацията.
„Автомобилната индустрия и транспорт са най-засегнатият икономически отрасъл заради отрицателния вот на Австрия. Това е силен удар за румънската икономика, в която са намесени огромни интереси. Ако Австрия искаше да изпрати сигнал, както твърди, срещу разширяването на Шенген, тогава не трябваше да приема никоя страна кандидат. Избирателният вот, чрез приемането на Хърватия и отхвърлянето на Румъния и България, демонстрира субективен и безпринципен подход, който разрушава единството на Европейския съюз под строгото наблюдение на Европейската комисия. Промяната на правилата в края на играта само за някои от кандидатите ясно доказва неравностойно третиране. Това ли са новите принципи на Европейския съюз? Ако Австрия и другите страни членки на ЕС искат да променят условията за присъединяване към Шенгенското пространство, то те трябва да ги наложат на бъдещите страни кандидатки, а не на съществуващите, от които е поискано да изпълнят определени условия и те вече са ги изпълнили“, пише в декларация на Националния съюз на автомобилните превозвачи на Румъния.
На 8 декември Съветът на ЕС по правосъдие и вътрешни работи отхвърли предложението България и Румъния да се присъединят към Шенген. Присъединяването на Хърватия към Шенгенското пространство получи одобрение.