Румънските превозвачи почете от месец говорят за неравноправно отношение към тях в Русе. На 13 февруари един от най-големите вестници в Букурещ - „Адивърул“, публикува материал, че те са „дискриминирани на паркинга, управляван от „Тир Паркинг Русе“, където са принудени да плащат над три пъти по-високи тарифи от българските си конкуренти и да чакат над 30 часа, за да преминат границата между България и Румъния, докато българските превозвачи са оставени границата минава много по-бързо“.
„Всички транспортни оператори, които изберат да използват други паркинги в Русе, чакат значително по-дълго време за преминаване на границата, отколкото ако използват „Тир Паркинг Русе“, написа  румънският вестник, според който от 7 дни /към цитираната по-горе дата - б.р./ българската страна блокира всички камиони на румънските превозвачи, натоварени със стоки за Австрия.
„Забелязваме голям конфликт на интереси, като овластяваме играч да арбитрира играта, в случая като предоставяме правото на „ТИР Паркинг Русе“ да управлява виртуалната опашка за всички камиони, като се има предвид, че той е и оператор на два от 8 паркинги за камиони в Русе, но който управлява 75% от капацитета на местата за паркиране на камиони в Русе през собствени паркинги, без никакъв надзор или наблюдение или докладване на властите в България“, посочват превозвачите. 
Румънските транспортни оператори виждат дискриминационно отношение от страна на българските власти и оператора на виртуалната опашка и паркингите в Русе, както и фаворизиране на българските превозвачи. Според тях те постепенно изземват договорите между Румъния и България, тъй като могат да направят повече пътувания за една седмица за разлика от румънските превозвачи, които са ограничени до едно на седмица. 
Националният съюз на автомобилните превозвачи от Румъния изисква включването на румънското правителство в спешни действия за деблокиране на камионите на румънски превозвачи, които чакат с дни да преминат границата между България и Румъния, както и засилване на интервенциите за незабавно премахване на дискриминацията срещу румънските превозвачи на паркингите в Русе, пише „Адевърул“.
По този повод русенският депутат Иван Белчев призова външния министър Мария Габриел да осъществи спешен контакт с румънските власти, за да се набележат конкретни стъпки, за да се реши проблемът с дискриминацията и неправомерното задържане на румънски камиони на буферния тир паркинг в Русе.
Едно от решенията според Белчев е задължаване на всички заинтересовани страни да осигурят пълна прозрачност и публичност на данните за виртуалната опашка и системата за управление на граничния трафик, въведена от частната фирма.