Балтийските страни и други европейски държави, които бяха разстроени от коментарите на френския президент Еманюел Макрон относно гаранциите за сигурност за Русия, вчера официално изразиха неодобрението си и обясниха позицията си пред Франция, съобщиха дипломати, цитирани от Ройтерс.
В интервю за френската телевизия Те Еф 1, излъчено на 3 декември, Макрон заяви, че Европа трябва да подготви бъдещата архитектура на сигурността си и да се помисли "как да дадем гаранции на Русия за собствената й сигурност в деня, в който тя ще се върне на масата на преговорите".
Думите на френския държавен глава незабавно бяха порицани от Украйна и балтийските страни. Френското президентство и външно министерство се опитаха да ги омаловажат, но изглежда, че в някои кръгове гневът все още не се е разсеял. 
Чехия, която в момента е ротационен председател на Съвета на ЕС, помогна в организирането на подкрепата за официално дипломатическо изявление, известно като "демарш“. 
Според дипломатическите източници на Ройтерс за демарша са се застъпили балтийските страни Естония, Латвия и Литва, както и Полша и Словакия. Агенцията отбелязва, че не успяла да установи общо колко страни са подкрепили този ход, нито дали сред тях е била и Чехия. 
По думите на дипломатите миналата седмица Чехия е разпространила проект за демарш сред страните членки на евросъюза. В документа се казва, че предишните опити на Русия, касаещи архитектурата на европейската сигурност, са имали за цел да разделят и отслабят Европа.
В неофициалния документ са изброени аспекти на сътрудничеството и диалога с Русия, като се започне от споразумението между НАТО и Русия от 1997 г. и се стигне до предложения от декември миналата година, които включват изисквани от Москва гаранции, заявиха дипломатите.
Чехите, заедно с няколко други представители на страни от ЕС, днес са предали окончателния вариант демарша на началника на дирекция "Континентална Европа" към френското външно министерство.
Представител на френското президентство заяви в петък, че в думите на Макрон няма нищо ново и добави, че те са в съответствие с позицията, изразена от Украйна,  че в края на войната ще се проведат преговори.