В средата на октомври Ротари клуб „Русе“ организира акция „Жълти стотинки за златни добринки“. Проектът ще продължи до първия ден на новата 2023 г. 
За пръв път такaва акция беше осъществена в Русе в края на 2008 г. Организатори бяха дамите от Inner Wheel „Русе“ и ротарианци от РК „Русе“. Патрон на проекта беше тогавашният кмет Божидар Йотов. Идеята беше заимствана от благотворителна акция, организирана от Бернадет Ширак, съпруга на бившия френски президент Жак Ширак.
Проектът „Жълти стотинки“ беше успешен: чрез него и с помощта на други дарители бяха събрани 5500 лв. С тях бяха купени играчки и обзавеждане за II детско отделение в тогавашната МБАЛ-Русе, днес Университетска болница „Канев“. Идеята беше не само да се събират средства за обзавеждане на детски кът, но и децата от малки да се учат на благотворителност. 
Успехът на акцията от 2008 г. подтикна русенските ротарианци да възстановят проекта и през настоящата година (вж. в-к „Утро“, брой 197 от 7.-9.10.2022 г., с. 12). В две книжарници в града („АБВ“ и „Сиела“) са поставени урни, в които купувачите могат да оставят рестото от получените жълти стотинки. В началото на  януари 2023 г. събраните средства ще бъдат преброени, РК „Русе“ ще ги удвои и с тях ще бъдат купени книги за две училищни библиотеки в села от Русенска област. 
Надяваме се, че отзивчивостта на нашите съграждани ще помогне на някои от нуждаещите се ученици от Русенска област.

Иво БРАТАНОВ