Министерство на земеделието, съвместно с Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС), прави анализ на риска за националната сигурност на граничния пункт "Капитан Андреево" и разработва процедури за помещенията, които са също обект на националната сигурност. Това каза служебният министър-председател Гълъб Донев в отговор на въпрос на народния представител Иван Христанов от "Продължаваме Промяната" относно политиката на правителството във връзка с дейностите, извършвани на Граничен контролно-пропускателен пункт "Капитан Андреево", които са обявени с акт на Министерски съвет за такива с национално значение. 
Министър-председателят припомни, че при встъпването си в длъжност служебното правителство е заварило километрични опашки на границата. За да се гарантира сигурността и качеството на контрола на стоките, които влизат в ЕС, служебното правителство направи така, че ГКПП "Капитан Андреево" да има статут на обект от значение за националната сигурност. На ГКПП "Капитан Андреево" се създаде организация на работа, която не допусна километрични задръствания, посочи Гълъб Донев. 
По думите му за лабораторната дейност, извършвана от Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ), e увеличен броят на служителите, които имат отговорност към извършването на задължителния контрол. Тежкотоварните камиони изчакват излизането на резултатите от лабораторните анализи и вписването им в единния здравен документ за въвеждане на външен паркинг извън територията на пункта. Предприети са мерки за обезпечаването на лабораторните анализи за пестициди, изпълнявани за целите на официалния лабораторен контрол, осъществяван от ГКПП "Капитан Андреево", разясни Донев.
Той посочи, че анализът на дейността на БАБХ, извършен от екипа на Министерство на земеделието, e показал, че причина за затрудненията, които изпитва агенцията, се откриват и в действащото законодателство.
По думите на служебния премиер това е и причината министърът на земеделието да възложи на работна група разработването на приложение за промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност. Донев съобщи, че проверка се извършва и от инспектората към Министерство на земеделието, която да установи нарушенията, ако има такива, от предходни директори на БАБХ. 
Не намирам за сериозно институция като ДАНС да работи по сигнали на премиера, коментира Донев в отговор на въпрос дали е внесъл сигнал до ДАНС и прокуратурата. Гълъб Донев  добави, че сезирането на прокуратурата с бланкетни сигнали, без конкретни данни, също не е адекватно. Той увери, че ако проверката на инспектората към Министерство на земеделието установи конкретни нарушения, те ще бъдат изпратени по компетентност към Агенция за държавна финансова инспекция и прокуратурата.