България не се е отказала от Шенген, заяви служебният министър-председател Гълъб Донев по време на изслушване в Народното събрание по темата за присъединяването на България към Шенгенското пространство.
От парламентарната трибуна Донев увери, че въпреки последното негативно за страната ни решение, взето на заседанието на Съвет „Вътрешни работи и Правосъдие“, провело се на 8 декември в Брюксел, дипломатическата активност на служебния кабинет по темата се е превърнала в приоритет и ще продължи. 
България е изпълнила критериите
„Критериите за присъединяване на България към Шенген, които са изцяло технически, бяха покрити от България още през 2011 г. Това е добро известно на всички участници в Шенгенското пространство, включително на правителствата на Нидерландия и Австрия“, посочи Донев по повод на отрицателното становище на тези две страни. 
Премиерът направи обзор на усилията, които служебното правителство е положило по темата след назначаването си на 2 август т.г., като припомни, че извършените две проверки на Европейската комисия са приключили с положителни за страната ни доклади, че добре се справя с опазването на границата. 
Според премиера негативните позиции на правителствата на Нидерландия и Австрия срещу присъединяването на страната ни към Шенгенското пространство са продиктувани по-скоро от вътрешнополитически съображения, отколкото от „реално идентифицирани недостатъци“ при прилагането на Шенгенските правила от България. Донев допълни, че подобни позиции внасят разделение в Съюза и поставят под съмнение неговото единство. 
„Заедно с това се поражда съмнение за двойни стандарти“, каза още Донев от парламентарната трибуна. Той определи като „недостойни внушения“ казаното от премиера на Нидерландия Марк Рюте, според когото границата ни може да бъде премината срещу 50 евро. 
Министър-председателят отговори на различни въпроси, а всяка една от парламентарните групи изрази своето отношение по темата.
Марк Рюте дописва критериите за Шенген, смята Екатерина Захариева
Според бившия министър на външните работи Екатерина Захариева, премиерът на Нидерландия Марк Рюте „дописва критериите“ за членство в Шенгенското пространство, тъй като страната ни отдавна ги е изпълнила. Тя призова приемането ни в Шенгенското пространство да бъде обща цел и всички формации да бъдат единни по темите от външната политика, за да има България единна позиция пред своите партньори. 
Какъв точно е проблемът с Австрия и Нидерландия, попита Даниел Лорер
„Въпросът не е защо тези държави не ни искат в Шенген сега, а фундаменталният въпрос е защо Нидерландия и Австрия не ни искат в Шенген още от 2011 г.? Шенген е форма на доверие между всички европейски държави, на политическо доверие“, посочи Даниел Лорер от „Продължаваме Промяната“. 
Според него България сама влияе на доверието, което имат към нея европейските ѝ партньори. 
Шенген да стане надпартиен въпрос, призова Халил Летифов
За „съединение, разбирателство и общи усилия“ по темата за Шенген призова народният представител от ДПС Халил Летифов. Според него тя трябва да се превърне в надпартиен и национален въпрос. 
„За съжаление отново станахме свидетели на противопоставяне между институциите и партийно заяждане на дребно“, смята той. 
България не е равноправна на другите европейски държави, посочи Цончо Ганев 
В парламента за пореден път имаме евроатлантическо мнозинство, което е готово на всичко, само и само да угодничи на брюкселските бюрократи, отбеляза Цончо Ганев от ПГ на "Възраждане". Последното действие в тази посока е това, което е предложило правителството на Кирил Петков по Плана за възстановяване и устойчивост - затваряне на ТЕЦ-овете, аргументира се той. И коментира, че това е плод на българската политика, "евроатлантически слугинаж". Не виждам защо да търсим вина от служебно правителство, от Марк Рюте, посочи още Ганев. Факт е, че сме в ситуация, в която отново сме унижени, трябва да издигнем националните интереси, изтъкна депутатът.
Трябват повече съвместни усилия между България и Румъния, коментира Кристиан Вигенин 
За повече съвместни усилия на страната си с Румъния, която също засега остана извън Шенгенското пространство, апелира Кристиан Вигенин от „БСП за България“. 
„Готови сме във времето, което ни остава, да свършим допълнителна работа, включително и чрез законодателни инициативи“, посочи той. Според Вигенин служебното правителство е създало очаквания, че този път въпросът ще бъде решен, за което отправи критики към служебният премиер Гълъб Донев. 
Еврозоната и Шенген трябва да са цели за България, призова Ивайло Мирчев
Според Ивайло Мирчев от „Демократична България“ влизането на България в Еврозоната и Шенген трябва да бъдат цели за България, но страната ни добре трябва да си свърши работата по тях. Той даде за пример свършеното в областта на върховенството на закона и борбата срещу корупцията от Румъния и Хърватия и допълни, че в България все още няма осъден действащ висш политик. 
От групата на „Български възход“ не взеха отношение по провелия се дебат.