На 13 декември ще бъдат връчени наградите в десетото издание на журналистическия конкурс „Светове и цветове”. Това съобщават организаторите от Сдружението на испаноговорещите журналисти в България (СИЖБ), което през 2023 г. навършва 20 години от основаването си.
Конкурсът се организира всяка година в памет на отишлите си през 2012 г. журналисти испанисти Светлана Плашокова-Митева и Самуел Франсес, припомнят от СИЖБ.
По думите им на церемонията ще присъстват и ще отправят поздравления посланиците и почетните консули на представените в България испаноезични страни, както и представители на института „Сервантес”- София.
Конкурсът, който се организира от СИЖБ в партньорство със СБЖ и с Roca-България от 2013 г. насам, е съставен от 3 тематични направления. Във всяко от тях се присъждат по 3 отделни награди в категориите „Печатни и интернет издания”, „Радиопредавания”, „Телевизионни предавания”.
Наградите са грамоти и книги, дарени от семействата на Светлана Плашокова-Митева и Самуел Франсес, както и от други приятели на СИЖБ. Наградата „Светлана Плашокова” се присъжда в направление „За кореспонденция от и за испаноезичния свят”. Наградата „Самуел Франсес” се присъжда в направление „За професионална и гражданска етика”. Наградата „Светове и цветове” се присъжда в направление „За екология, култура и традиции”. Roca-България присъжда специална награда за журналистика, разработваща теми за опазване на околната среда и водните ресурси на планетата.
СИЖБ ежегодно връчва и почетните отличия „Обединители на култури” - на личности и институции, допринесли за сближването между културите на България и испаноезичния свят.Оценяването на представените публикации и предавания и определянето на победителите в журналистическия конкурс се осъществява от 5-членно жури в състав: Георги Митов- председател на УС на СИЖБ, Къдринка Къдринова - заместник-председател на УС на СИЖБ, Мария Пачкова - член на УС на СИЖБ, Снежана Тодорова - председател на УС на СБЖ, и Веселин Симов - прокурист на Roca-България.
/ДД