Конференция - дебат от поредицата „Могат ли отпадъците да се превърнат в предимство за нашите градове?“ ще се състои на 13 декември от 12.00 до 13.00 ч. във Френския институт в България (площад "Славейков" 3, София), съобщиха организаторите на събитието.
Форумът ще се фокусира върху новите перспективи за рециклиране на отпадъците, базирани на научните изследвания и технологичните иновации. Отпадъчното електрическо и електронно оборудване съдържа много подлежащи на рециклиране материали. В съвременния контекст на изчерпване на природните ресурси, използването на тези отпадъци, които съдържат много пластмаса и редки метали, е от съществено значение за развитието на кръгова икономика, позволяваща опазването на околната среда и здравето на хората.
Този форум е част от поредицата от конференции - дискусии във Френския институт в България, посветени на един от основните екологични проблеми на нашите градове – отпадъците. Отношението към тях, използването и рециклирането им, но също и способността ни да ограничаваме отпадъците или да ги разглеждаме като ресурс и богатство, поставят под въпрос способността ни да живеем в общност, посочват организаторите. 
Във форума ще участват изследователи, представители на неправителствени организации и местни експерти, които ще представят иновативни подходи за рециклиране на отпадъците и опазване на градовете.
Основните участници в конференцията са Венсан Семете - старши научен сътрудник във френския Национален център за научни изследвания (CNRS) и Висшето национално училище по химия в Париж (ParisTech), и проф. дхн инж. Мартин Божинов - заместник-ректор на Химикотехнологичен и металургичен университет (ХТМУ)  – София.