Румънският министър на вътрешните работи Лучиан Боде заяви днес, че гласуването против присъединяването на Румъния към Шенген "е вот срещу ЕС като цяло", на който ще се зарадват "някои фактори извън ЕС", предаде Аджерпрес.
"Вотът против предложението на чешкото председателство не е вот срещу Румъния, това е вот срещу ЕС като цяло и срещу нашето единство, от който, за съжаление, ще се зарадват някои фактори извън ЕС. В дългата си история Румъния e понасяла много несправедливости. В мнозинството от случаите в осъществяването им рамо е давала Русия. Чувстваме, че Русия е на път да се зарадва още веднъж на една несправедливост, която се причинява на Румъния (...) Мислите ли, че за Русия не е страшно изгодно това, че Румъния не е напълно интегрирана в пространството на Европейския съюз? Изгодно й е", заяви Боде след Съвета по правосъдие и вътрешни работи в Брюксел, на който бе отхвърлено присъединяването на Румъния и България към Шенген.
Той добави, че присъединяването към Шенген остава национален приоритет на Румъния.
"Нашите усилия няма да спрат, докато Румъния не получи мястото си в редиците на голямото европейско семейство. Присъединяването към Шенгенското пространство остава национална цел на Румъния. Убедени сме, че ще поправим тази огромна несправедливост, причинена на Румъния, на румънците, защото принципите на Европейския съюз ще надделеят над изолираните моментни интереси", подчерта още Боде.
Вътрешният министър определи решението като "дълбоко несправедливо" и добави, че Румъния не може да бъде упреквана за вътрешнополитическите проблеми в Австрия. По думите му принципите на функциониране на Шенгенското пространство са били "потъпкани" с днешното решение.