Въоръжението, което ще бъде предоставено на Украйна, е в съответствие с моя консервативен подход, заяви служебният министър на отбраната Димитър Стоянов пред журналисти след края на заседанието на парламентарната комисия по отбрана. По-рано днес на съвместно закрито заседание парламентарните комисии по отбрана и по външна политика подкрепиха проект на решение за оказване на военна и военно-техническа подкрепа на Украйна. 
Стоянов добави, че предложението ще влезе утре в Народното събрание на закрито заседание. По думите му въоръжението, което ще предостави страната ни, е в топ три на приоритетите на украинската армия. 
"След като споразумението излезе с указ на президента, тогава ще бъде извозено и оборудването, като има предявени приоритети от украинска страна", обясни Стоянов. Министърът допълни, че споразумението позволява да има и други доставки.
Няма заявена украинска военна техника за ремонт в страната ни, каза Стоянов и добави, че се предвижда разширяване на меморандума с евентуална възможност за ремонт на вертолетна техника. 
Няма докладван такъв инцидент, каза министърът по повод видеоклип в няколко международни медии, в които се твърди, че български униформени са стреляли по сирийски бежанци, които опитват да влязат в страната ни. "Няма произведен изстрел от български военнослужещ поради простата причина, че при нас оръжието се проверява щателно, брой патрони - всичко е под строг контрол", обясни Димитър Стоянов.