Световното първенство по футбол в Катар набира скорост, а първите елиминационни мачове донесоха и първата голяма изненада - отпадането на Испания от Мароко, на която съперничи само крахът на Германия в групите. Какво мисли за видяното дотук и какви са очакванията му - с тези въпроси „Утро“ потърси известния в близкото минало футболист и треньор на „Дунав“ Никола Христов.

- Г-Христов, шампионатът навлиза в решителна фаза. Кое е различното в сравнение с предишни световни първенства.
- На първо място, че повечето отбори пристигнаха във върхова спортна форма. По-рано беше друго - националните шампионати се преустановяваха за по-дълго време, следваше подготовка и някои отбори търсеха най-доброто си състояние в хода на първенството. По терените на Катар е интересно. Изводът за мене е, че футболът става все по-непредвидим. Преди бяхме свикнали да говорим, че фаворите са едни и същи отбори, но ето - една Германия се провали. Испания също бе победена от Мароко, чийто тим показа отлична тактика, солидна защита и още по-здрава физика. Испанците си правеха, изглежда, някакви сметки с кого да играят в елиминациите и си платиха скъпо. Ясно е, че докато едни отбори тъпчат на едно място, напредъкът при други е очевиден. И това е хубаво за футбола.
- Кое ви изненада най-много?
- Че щабовете на някои тимове пресмятаха прекалено много като математици от какво се нуждаят отборите им. Ще посоча за пример една Швейцария, която се промъкна напред с огромен късмет. Видяхте колко „точен“ беше часовникът на швейцарците срещу Португалия - сиви, безидейни, обидно слаби. На другия полюс беше отборът на Япония. Тези момчета ме възхитиха с агресивната си игра и огромното желание за изява. Да, отпаднаха, но си тръгнаха с чест. Същото не може да се каже за надменните футболисти на Швейцария.
- Има ли футболист, когото бите нарекъл откритие?
- Новината е прекалено близка във времето, че Гонсало Гомеш вкара 3 гола във вратата на швейцарците. Футболист на 21 години, който започна като титуляр за сметка на Роналдо.
- Какво мислите за поведението на Роналдо?
- Той не може да превъзмогне факта, че няма вечна слава. При първия гол на отбора си срещу Швейцария дори не се зарадва, при втория се мярна в групата с насилена усмивка. Неговият егоцентризъм отблъсква хората. Грандомандското му излъчване не работи в негова полза. Футболна личност от неговия калибър задължително трябва да е джентълмен. Роналдо не е колективен играч, но специално в мача срещу Швейцария се видя, че може и без него. Иначе никой не може да отрече успехите му, рекордите му, факта, че, ако не се лъжа, това е негово пето световно първенство.
- На този фон как се представя вечният му опонент за най-големите лаври във футбола?
- Лео Меси далеч не онзи Меси - човекът на светкавичния пробив, на фината асистенция, на основния мотор в отбора. Капитанът изглежда осъзнава, че годините си казват думат, че човешките възможности имат предел и се пести в отделни периоди. Той обаче все още е толкова добър, че може да избухне във всеки момент и да направи разликата във всеки мач. За разлика от Роналдо аржентинецът подчинява играта си на колектива и това го прави симпатичен в очите на феновете. Аржентина имаше трудности в някои мачове и не съм сигурен, че дори с Меси в атака ще стигне до финал.
- Бразилия?
- Бразилците не блестят кой знае колко, въпреки че постигнаха дотук добри резултати. Лесното за тях свърши, защото в следващата фаза на първенството останаха изключително равностойни отбори. Леки победи вече няма да има. Мачовете повече ще са на изчакване, на предпазливост на тактика.
- Кой е вашият фаворит?
- Като мощ и начин на игра симпатизирам на Франция. Освен това в този отбор има едно младо момче с решаваща роля - Килиан Мбапе. Селекционерът на Франция Дешан е наложил стил, който да помогне за разгръщането на Мбапе. Не казвам, че Франция е фаворит, но играе интересен футбол. Що се отнася до прехвалената Англия, се съмнявам много силно, че този отбор ще отиде много напред. Португалия и Нидерландия са в добро настроение и сигурно ще покажат по-големите си апетити. Ще видим. Мач с мач не си прилича.
- Гледахте ли мачове на „Дунав“ и какво мислите за представянето на отбора?
- През есента бях извън България. Напролет със сигурност ще съм на Градския стадион.