Русенската фирма „Неделчев 1“ ЕООД, собственост на Пламен Неделчев Стоилов, е кандидат инвеститорът за активите на бившия Хлебозавод, научи „Утро“. Търговското дружество има предмет на дейност отдаване под наем на недвижими имоти, покупка и препродажба на стоки от страната и чужбина и според заявлението му ще използва имота за складове и логистика. Това е второто еднолично дружество на Пламен Стоилов, първото е „Неделчев“ ЕООД, което търгува на дребно с железария, бои и плоско стъкло от 2010 година.
На предстоящата сесия на Общинския съвет ще се разглежда предложение имотът, за който от години няма кандидати, да бъде предложен търг с явно наддаване и начална цена 3 959 519 лева без ДДС, но както става ясно от обсъждането на тази точка в комисиите, гласуването съвсем няма да мине формално. Част от съветниците не приемат направената от „ИПИА“ ЕООД оценка, която е по-ниска с над половин милион лева от тази през 2018 г. въпреки инфлацията за целия този период. Други приемат, че цената би могла да бъде намалената, тъй като 19-те сгради в парцела от почти 19 декара са се амортизирали допълнително за последните 4 години. Но смятат, че имотът трябва да се раздели и да се предложи на части на сегашните наематели, тъй като в момента на този терен оперират около 20 русенски фирми. Трети посочват, че разделянето на парцели ще изисква и изграждането на пътища между тях, което ще намали продаваемите части и ще доведе до по-ниски приходи от приватизацията на бившия хлебозавод.
Всичко това предполага горещи дебати по време на сесията, а може би промяна на началната цена и също толкова горещ търг. Както стана ясно по време на обсъжданията, интерес към терена на ул.“Потстад“ преди време е имало и от страна на аптечния център „Търговска лига“, който е собственик на болниците „Сърце и мозък“ в Бургас и Плевен. Веригата опитва да разшири дейността си у нас и търси място за своя болница в Русе. Групата е била кандидат и за старото родилно отделение, което бе предложено на търг през пролетта. Там обаче наддаването спечели пазарджишката фирма „Евробилдинг 3000“ с оферта за малко над 2 млн. лева.