Разследването на изчезналия малайзийски боинг се е съсредоточило върху всеки един човек на борда с цел намиране на “каквато и да е следа”. До този вариант се стигнало, след като стана ясно, че за двамата пътници, пътували с фалшиви паспорти, няма индикации да са терористи, пише в. “Индипендънт”.

“Търсенето продължава, но засега не сме открили останки. В момента спасителните групи са разширили площта на издирване. Последната локация на полет 370 е проследена до Пулау Перак, малък остров в Малакския пролив” - на стотици мили от нормалния маршрут, съобщиха малайзийските власти.

Интерпол установи, че двамата мъже, качили се на борда на мистериозно изчезналия в събота малайзийски боинг, лятящ от Куала Лумпур за Пекин, с фалшиви паспорти са иранци. Единият е 18-годишният Пурие Нур Мохамади Мердаде, а другият - 29-годишният Делавар Сайед Мохамед Реза. От Интерпол уточниха, че двамата са пристигнали в Малайзия със собствените си паспорти, но на борда са се качили с крадени документи. Те искали да имигрират в Европа и нямат връзки с терористи, категоричен е шефът на Интерпол Робърт Ноубъл. Той изключи засега възможността за извършен терористичен акт.

Неизвестна китайска групировка заяви в мейл, че тя стои зад изчезването на самолета. “Убивате един от нашия клан, ние убиваме 100 от вас като разплата”, пише групата Китайска бригада от мъченици. Разследващите обаче смятат, че сигналът не е сериозен - в съобщението не се споменава какво точно се е случило с боинга.

Разследващите уточниха, че проверяват дали някой от пътниците или екипажа на самолета не е имал личен или психологически проблем, който може да обясни изчезването на боинга. Другите версии са отвличане, саботаж или механична повреда. Поради липсващи открити останки е отпаднала версията за разпад във въздуха.

Разследващите са стигнали до варианта за проверка на пътниците и екипажа за потенциални следи, тъй като от боинга не е имало сигнал за бедствие или радиоконтакт, показващ проблем. Липсват и каквито и да е останки или данни за полета.

“Може би някой на самолета е имал огромна застраховка и е искал семейството му да я получи или пък някой е дължал огромна сума пари. Разглеждаме всички възможности”, каза шефът на малайзийската полиция Халид Абу Бакар. Разследващите преглеждат всички записи от камерите на летището в Куала Лумпур, откъдето в събота излетя самолетът.

Появиха се обвинения, че при предишни полети вторият пилот на боинга не зачитал правилата за сигурност и вкарвал в пилотската кабина хора, които не са от екипажа. От малайзийската авиокомпания заявиха, че трябва да направят проверка, преди да коментират.

Малайзийската армия смята, че е успяла да проследи пътя на изчезналия самолет на радара над Малакския пролив, далече от последния му контакт с трафик контрола на гражданската авиация край източното крайбрежие на страната, твърди източник, близък до разследването, пред Ройтерс. Според него след контакта с кулата самолетът е променил своя курс, слязъл е на по-ниска височина и е навлязъл над Малакския пролив, който е на западното крайбрежие на Малайзия.

В операцията по издирването на изчезналия “Боинг 777” на малайзийските авиолинии участват 42 кораба и 35 самолета от различни държави. Китай включи 10 спътника, предаде ИТАР-ТАСС. Основната задача на космическите апарати е създаването на висококачествени снимки на земната повърхност в района, в който се осъществява спасителната операция.