Новосъздадена японска компания за полупроводници, целяща да съживи индустрията за чипове в страната, е подписала споразумение за сътрудничество с белгийска организация за научни изследвания в разработването на следващо поколение чипове, които да се произвеждат в Япония, предаде Асошиейтед прес.
Министърът на икономиката и промишлеността Ясутоши Нишимура заяви пред медиите, че новата компания "Рапидус" (Rapidus), която стартира своята дейност миналия месец и бе основана от осем японски корпоративни гиганта, включително автомобилостроители и производители на електроника и чипове, се обединява с белгийската "Имек" (Imec). Компанията с централа в белгийския град Льовен се занимава с проучвания в областта на наноелектрониката и дигиталните технологии, които са от ключово значение за разработването на чипове от следващо поколение. 
"Сътрудничеството с "Имек" в производството на полупроводници в съоръжението за международни проучвания, което се смята за едно от най-добрите в Европа, е от изключително значение", каза Нишимура пред медиите. 
Споразумението бе подписано от президента на "Рапидус" Ацуйоши Коике и президента и главен изпълнителен директор на "Имек" Люк ван ден Хове, който е в Япония като част от бизнес делегацията, ръководена от белгийската принцеса Астрид.
Масакадзу Токура, председател на "Кейданран" (Keidanran), влиятелна японска бизнес организация, заяви пред белгийската делегация, че двете страни трябва да разширят сътрудничеството си, тъй като глобалната сигурност и икономическата среда са все по-нестабилни. Токура каза, че се надява да задълбочи сътрудничеството в зелените технологии, киберсигурността и производството на полупроводници от следващо поколение.
Японското правителство е инвестирало 70 милиарда йени (510 милиона долара), за да популяризира местното производство на чипове, работейки в тясно сътрудничество с САЩ.
Япония, която някога бе глобален лидер в развитието и производството на полупроводници, започна на по-късен етап да си сътрудничи с чуждестранни компании в разработването на по-модерни технологии и изостана зад глобалните конкуренти, включително Тайван, Южна Корея и някои европейски страни.
"Рапидус" планира да изпрати инженери в "Имек" и да създаде връзки с други лаборатории за проучвания и компании извън Япония.