Френската банка "Креди агрикол" (Credit Agricole) обяви днес, че спира финансирането на нови проекти за добив на петрол и планира да съкрати емисиите, обвързани със заеми за компании от петте най-замърсяващи околната среда сектора, предаде Ройтерс.
Този ход идва, след като банковият сектор се сблъсква с все по-голям регулаторен и инвестиционен натиск да приведе кредитирането в съответствие с глобалните климатични цели, включително, поставяйки краткосрочни цели.
Понастоящем много малко банки, включително най-голямата британска банка "Лойдс" (Lloyds) и нидерландската Ай Ен Джи (ING) са спрели глобално кредитирането за разработването на нови петролни находища. 
"Креди агрикол" си е поставила за цел да съкрати емисиите си от петролно-газовия, енергийния, автомобилния, циментовия сектори и при недвижимите имоти за търговски цели.
Банката съобщи, че ще намали заемите за петролно-газовия сектор с една четвърт до 2025 година вместо предходната цел за 20 на сто. Кредитната институция обяви през юни, че ще понижи емисиите от клиентите си в сектора с 30 на сто до 2030 година. 
"Креди агрикол" оповести, че в автомобилния сектор ще финансира повече електрически превозни средства като част от плана да намали наполовина интензитета на емисиите до 2030 г. 
Банката планира да понижи интензитета на емисиите с 58 на сто до 2030 г., като сложи край на финансирането на топлинни въглища в страните членки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие до 2030 г. и в останалия свят до 2040 г.
"Креди агрикол" обяви, че ще заложи нови цели за пет нови сектора - корабоплаване, авиация, стоманодобивна промишленост, жилищни сгради и земеделие.