Бюджетът на Румъния за следващата година предвижда исторически обем инвестиции в размер на 112 милиарда леи, т.е. 7,2% от БВП, предаде за БТА румънската агенция Аджерпрес, позовавайки се на изказване днес на румънския министър на финансите Адриан Къчу в дебат с експерти от финансовия сектор.
„Бюджетът за следващата година е изграден върху обем инвестиции, нека го наречем исторически. И трябва да ви кажа, че наистина искам да го видя да се случи, както и всички в Румъния искат, защото всички искаме да видим, че инвестициите, които планираме в бюджета стават реалност. Така че говорим за обем от 112 милиарда леи, 7,2% от БВП, а най-доброто и най-важното е, че инвестираме в румънската столица и румънската икономика. Обърнах се към вас с това предизвикателство, защото и управленската програма, и всичко, което обсъждахме политически, е в контекста за тази визия за бъдещето. Заедно, в икономиката, трябва да преминем от икономика на потреблението към икономика на производството“, каза Къчу.
По-нататък в изказването си румънският финансов министър изтъкна, че проектобюджетът на страната за 2023 г. не предвижда нови данъци. 
„Нови данъци няма да има и това го казвам още от корекцията, която направих това лято, която се състоеше в известна степен в намаляване на някои инструменти, които бяха достигнали своя потенциал, от една страна, но от друга страна предизвикаха изкривявания в областта на инвестициите в румънската икономика. Вместо това мога да кажа, че няма да има нови данъци, но ще има огромни инвестиции.“, заяви Къчу.
Според него влизането на Румъния в Шенгенското пространство би довело до увеличение от 0,5% на икономическия растеж на страната през следващите десет години, а присъединяването на страната към ОИСР би означавало средно увеличение от 5% през същия период.
Според Къчу румънската икономика е доказала своята устойчивост, а местните компании са много по-конкурентоспособни.
Румънският бизнес в новия икономически контекст, както и програмите за икономическо възстановяване, насочени към компаниите, са теми от програмата на днешното шесто издание на събитието „Румънски капиталов форум“.
(Новина, избрана от румънската агенция АДЖЕРПРЕС за публикуване от БТА съгласно договора за сътрудничество между агенциите)