Депутатите от временната комисия за разглеждане на въпросите с недостига и високите цени на дървата за огрев за отоплителния сезон 2022-2023 г. и за изготвяне на предложения за справяне с тези проблеми, изслушват днес директорите на държавните предприятия и директорите на регионалните горски дирекции.
На заседанието си на 23 ноември комисията реши в рамките на три поредни заседания да изслуша представители на институции, сдружения, граждани, имащи отношение и засегнати от високите цени и недостига на дърва за огрев.
Дамян Дамянов, директор на Югозападното държавно предприятие, отчете, че към 21 ноември т. г. осигуряването на дърва на населението в региона е с 67 процента повече, отколкото за цялата 2021 г. До момента вече са 75 процента повече от миналата година, посочи Дамянов и допусна, че ще се стигне до 90 процента, което е почти двойно в сравнение с предходната година и почти толкова колкото преди пет години.
Към момента няма населени места, където да има проблем със снабдяването с дърва за огрев, каза още Дамянов. Той посочи, че като цяло изпълнението на годишния план е на 95 процента, добити са 1 млн. и 50 хиляди кубика. Дамянов отбеляза, че в началото на сезона са имали проблеми с високите цени, давани от промишлените предприятия, но проблемът е урегулиран след среща, инициирана от Министерството на земеделието. Към момента снабдяването с дърва върви ритмично, средноседмично почти 12 000-16 000 кубика, сега паднаха на 8000 кубика, каза Дамянов. Той допълни, че фактът, че цената дървата по тарифа пада всяка седмица означава, че голяма част хората, които имат необходимост, вече са снабдени.
През последните 3-4 години имаше отлив на търсене на дърва за огрев, поради евтини други енергоносители - газ, електричество. Тази година, най-вече поради създадената психоза, че едва ли не идва краят на света, има тотално презапасяване, отбеляза още Дамянов. Той даде пример с ловно стопанство "Дикчан", което средногодишно осигурява около 16 000 -17 000 кубика дърва на населението по тарифа и от склад, а тази година са близо 30 000 кубика. Същото се случва и в Добринище, където от 6000 кубика преди, тази година вече са 14 000 кубика.
Директорът на Югозападното държавно предприятие обобщи проблемите, довели до ситуацията с дървата за огрев тази година. Основният проблем е традицията на българина да се снабдява с дърва, когато стане студено, посочи Дамянов и изтъкна, че в Югозападно държавно предприятие от шест-седем години се опитват да внесат промяна в това като правят срещи с кметове на населени места още от месец март, а идеята е до средата на годината да се осигурят необходимите дърва.
Друг проблем според него са списъците, които се изготвят. Затова според Дамянов е необходимо да има диференциране на хората при получаване на дърва за огрев. Пътят за изчистване на проблема е горските стопанства и предприятията да обезпечават дърва за социално слабите по определения от държавата ред, а всички останали да бъдат на общо основание и да се избегнат списъците на кметовете, по които сега работим и в които има тотално надписване, смята Дамянов.
Трети проблем, посочен от него,  е свързан с добива на дървата. Дамянов отбеляза, че цялото снабдяване на населението с дърва става от работниците на фирмите, които извършват промишления дърводобив. Много малко, може би 5 процента от хората сами отиват да добиват дърва. Става изкривяване на процеса, защото тези работници свалят добива на фирмите за периода, за които обслужват населението, за да им добият дървата, каза Дамян Дамянов. Проблем има с транспортирането на дървесината. Предприятията нямат мощностите, нямат товарните камиони, с които да обезпечим транспортирането на тези дърва, услугата е частна и почти двойно двига цената до крайния клиент, отбеляза още директор на Югозападното държавно предприятие.