Жените в Куба отново ще имат право да участват в състезания по бокс, съобщиха властите в страната.
Карибският остров е водещата сила в този спорт при мъжете, като за последните 50 години боксьорите от тази страна са спечелили недостижимите 41 златни медала от олимпийски игри. Парадоксално обаче жените нямат право да участват в състезания, като забраната е наложена след революцията през 1959 година, с която на власт идва Фидел Кастро. В Куба обаче са решили да променят това и да превърнат и женския си отбор във водещ в световен мащаб.
"Женският бокс в Куба ще ни носи медали от международни състезания", каза Ариел Сайнс, вицепрезидент на Кубинския спортен институт по време на пресконференция, цитиран от Ройтерс.
Сайнс добави, че наскоро одобреният семеен кодекс на Куба, който представлява набор от разпоредби, насочени към премахване на дискриминацията срещу жените и ЛГБТ общността в кубинската "мачистка" култура, осигурява правната основа за този ход.
"Вече имаме закон, който гарантира равенството между мъжете и жените", посочи той.
През 2009 година Международният олимпийски комитет обяви, че включва женския бокс в своята програма и това стана факт на Олимпийските игри в Лондон през 2012 година. 
В Международната боксова асоциация (ИБА) членуват 202 държави, но съвсем малка част от тях нямат женски отбори и Куба вече излиза от този списък.
"Изгубихме доста време, но ще го наваксаме", каза Алберто Пуч, президент на Кубинската боксова федерация.
Досега жените в Куба имаха право да участват в други видове тежки физически спортове, сред които борба, вдигане на тежести, карате, таекуондо и джудо, но и в бокса. Те можеха да тренират бокс, но трябваше да се състезават за други държави.