Надявам се да имате успех и разчитам на вашата позиция при залагането на параметрите в бюджета за 2023 година да отстоявате искания в полза на учителите, на директорите, така че в системата да има достойни условия на труд. С тези думи служебният министър на образованието и науката проф. Сашо Пенов се обърна към членовете на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество, след като бе подписан нов Колективен трудов договор от Министерството на образованието и науката, и национално представителните синдикални и работодателски организации в системата на предучилищното и училищното образование, съобщи пресцентърът на МОН.
В договора са гарантирани достигнатите размери на заплатите на работещите в системата, правото на отпуск, различните видове допълнителни възнаграждения, кариерното развитие през 2022 година.
Финансовите параметри в Колективния трудов договор ще бъдат актуализирани чрез анекс след влизането в сила на Закона за държавния бюджет за 2023 година.
Министър Пенов отбеляза ролята на социалните партньори - синдикати и работодатели, за защитаване на интересите на всички в системата. Чрез диалог винаги може да се постигне разбирателство за спокойно упражняване на учителската професия и постигане на по-добри социални параметри за всички в сферата на образованието, посочи министър Сашо Пенов.
На 20 юли тази години от МОН съобщиха, че най-малко 1486 лв. ще получават учителите от 1 септември 2022 г. Това е увеличение с 5 процента в сравнение със сегашното стартово равнище. Средно с толкова се повишат и индивидуалните работни заплати на преподавателите в детските градини и училищата.
Ръстът на заплатите в средното образование от 1 септември тази година е втори за тази година - над вече дадените 12,3 на сто от 1 април т.г.
Повишението беше договорено между министъра на образованието и науката и социалните партньори в анекс към действащия Колективен трудов договор за системата на предучилищното и училищното образование. Повишението стана възможно след актуализацията на държавния бюджет за 2022 година. От предвидените в нея допълнителни средства 54,5 млн. лв. се разпределят за възнаграждения и осигурителни вноски за сметка на работодателя на педагогическия и непедагогическия персонал в училищата, детските градини и центровете за подкрепа.
Еднакво с учителските заплати сe увеличават възнагражденията на ресурсните учители, възпитателите, ръководителите на направлението "Информационни и комуникационни технологии", логопедите, психолозите, педагогическите съветници, корепетиторите, хореографите, рехабилитаторите на слуха и говора, и на треньорите по вид спорт в образователните институции.
От 1 септември тази година минималната основна заплата за старши учител и старши възпитател е 1533 лв., а за главен учител и главен възпитател - 1592 лв. За заместник-директор се предвиждат най-малко 1675 лв., а за директор - 1810 лв.
Индивидуалните основни работни заплати на непедагогическия персонал се увеличават с 4 процента, съобщиха през юли тази година от МОН.