Много убедени футболни фенове не останаха доволни от факта, че Световното първенство по футбол ще се проведе в Катар – държава, в която продажбата на алкохол е силно ограничена, а консервативната среда не предлага и много подобни варианти за забавление. Но за някои жени това беше с обратен знак, тъй като Катар се стреми да предложи най-сигурната среда и гарантирано безопасно преживяване.
"Очаквах едно много опасно място за жените. Имах съвсем различни представи. Не съм мислила, че ще бъда в безопасност тук. От пристигането си тук не съм била застрашена или попаднала в някаква ситуация. Като пътуваща фенка мога да кажа, че се чувствах сигурна през цялото време", казва англичанката Ели Молосън, цитирана от Ройтерс.
Молосън, която е и посланик на кампания за справяне със сексизма във футбола, наречена HerGameToo, каза как баща й е бил толкова загрижен да не й се случи нещо лошо, че я е придружил до Катар. И след като се убедил в мерките за безопасност се оказало, че услугите му като придружител не са необходими.
19-годишното момиче допълва, че липсата на алкохол прави атмосферата на мачовете и около стадионите с по-малко проблеми, тъй като пияни хора напрактика няма. Но за нея обстановката е буквално на друго културно ниво.
"Мисля, че това всъщност се дължи на едно по-социално консервативно общество. Мисля, че алкохолът допринася малко повече за враждебността, отключва неща като подвикване, подсвиркване след момичетата, сексуален тормоз", казва още младата феминитска и допълва: "Обичам много забавленията, обичам добрата атмосфера. Тук наистина не се получава в такава степен, но също така е много по-спокойно, много по-приятелско за семейството... Но няма как да има същата атмосфера, каквато бихте имали в Англия."
Аржентинката Ариана Голд, на 21 години, казва пред Ройтерс, че също е била много изнервена преди да пътува за Близкия Изток и напрактика не е знаела какво да очаква.
"Наистина е много добре за жените. Много обичам футбола и когато бях у дома и се подготвях за пътуването, смятах Катар за зона само за мъже и може би дискомфортно за жените място. Но не, аз съм много спокойна и се чувствам отлично", допълва Ариана.
Алкохолът е достъпен в някои барове и хотели в Катар, но това е нищо и очевидно има липса на тази консумация, която е обичайна за най-големия футболен турнир в света."Определено една добра обстановка. Да, няма как по всяко време във всеки един момент да си вземеш питие, но към момента всички се държат разумно", допълва друга англичанка Емма Смит. И 33-годишната гражданка на Шефилд обяснява, че се чувства напълно спокойна в петролното емирство. "Определено, определено! Най-вече защото няма алкохол, пияни хора не се срещат и полицията, може и да не я виждате постоянно, но дебне от всеки ъгъл, доволна е Емма.