Бившият баскетболен национал Веселин Веселинов, който в момента работи като треньор на подрастващи в школата на Хебър (Пазарджик), е част от програмата за развитие на Международната федерация баскетбол - ФИБА YDF. След проведената традиционна треньорска визита в Истанбул, Веселинов коментира пред БТА видяното в Турция, където бе заедно с колегите си Николай Николов от Дунав Русе, Християна Златкова от Светкавица и Силвия Пеева от Славия, които също участват в програмата.
„Там федерацията е тясно свързана с клубовете и им помага много да се развиват. Едно от нещата, за което разговаряхме е, че те предпочитат да създават силни играчи, които един да играят в мъжките отбори. Целта им е повече да създават играчи, а не да стават шампиони на конкретната възраст. Създаването на играчите, неминуемо води и до резултати в съответната възраст. Всеки знае, че ако имаш силни състезатели, ще имаш силна възрастова група“, заяви Веселин Веселинов.
„На този етап програмата ФИБА YDF обхваща 12/14-годишни и нагоре, и дава възможност за обмяна на опит между треньорите цяла Европа, а конкретно при нас в случая на Балканите. Смятам, че е доста добра програма, в която черпим опит и знания между треньорите в региона“, каза Веселинов и продължи:
„Наблюдавахме тренировки в детско-юношеската школа на един нов частен клуб в Истанбул, който набира популярност. Срещнахме се с координатора на детско-юношеската школа на Фенербахче, както и с треньора, който води старшата им възраст. Предимно обсъждахме начина, по който се случват нещата в школата. Разговаряхме и с главния треньор на Анадолу Ефес за подрастващи, който ни обясни как се случват нещата в тяхната академия като начин на работа, брой треньори и селекция на децата. Във Фенербахче в женското направление наистина нивото е доста високо за възрастта им и състезателите бяха доста добре селектирани. В мъжкото направление от Фенербахче ни разказаха, че заради пандемията са имали период, в който не са тренирали на пълни обороти, но са си поставили конкретни цели, имат нов координатор на детско-юношеската школа и смятам, че нещата ще се подобрят. “
„Направи ми огромно впечатление дисциплината и концентрацията, с която самите деца подхождат към тренировъчния процес. Във всяка една школа имаше не един или двама треньори при подрастващите, а имаше и по четирима треньори, които работеха заедно, при положение, че имаше група от 15 деца. Четирима треньори, които следят начина на изпълнение, техническото изпълнение на елементите и разбира се, коригираха всяко дете. Задължително на всяка тренировка имаше по двама или трима треньори. От организационна гледна точка всичко беше на топ ниво. Чисто организационно има много неща, които видях и мога да приложа. Хареса ми, че има много добро отношение към самите деца, съответно и те са доста концентрирани и мотивирани на тренировките“, коментира още Веселин Веселинов.
Той изтъкна факта, че отборите в Турция са задължени да развиват състави при подрастващите, които да участват в младежка лига, която дава по-голяма възможност на състезателите за напредък и изяви. Също така работата на големите клубове като Анадолу Ефес и Фенербахче със скаути в цялата страна и следят развитието на перспективни състезатели от ранна възраст.
Колкото до ангажиментите си с подрастващите в школата на Хебър (Пазарджик), Веселин Веселинов заяви: „Нещата се развиват много добре. Реални резултати се надявам да бъдат напред във времето, организацията е на високо ниво, има условия за тренировки, има нова зала. Създадени са може би едни от най-добрите условия в България. Децата са подсигурени от тази гледна точка и сега е въпрос на време да се създават достойни състезатели за в бъдеще за НБЛ или националния отбор. Надявам се един ден да се случи. Нещата тепърва започват да се развиват там. Всяко начало е трудно, но хората, които работят са доста сериозни и отделят време и усилия, за да се случват нещата.“