Министерството на туризма предвижда създаването на електронен регистър на всички съизложители на български представителни щандове в чужбина. Това е важен канал за представянето на бизнеса и за това страната ни да се популяризира като целогодишна туристическа дестинация. Това каза Мариела Модева, служебен заместник-министър на туризма, по време на форум "Дигитализация, киберсигурност и местно управление" в УНСС.
Събитието се организира съвместно със Съюза за стопанска инициатива, Българската стопанска камара, Министерството на туризма, Министерството на електронното управление, Изпълнителната агенция "Българска служба за акредитация", Националното сдружение на общините в България, Националното представителство на студентските съвети, Студентския съвет при УНСС и с подкрепата на Катедра "Национална и регионална сигурност".
Модева разказа за проекта за единна дигитална карта на България, конструиран на базата на модули, за да може вече готови продукти да бъдат присъединени към нея, като целта е страната ни да бъде представена като туристическа дестинация в дигитална среда. Проект за дигитални маршрути за чудесата на България би могъл да бъде един от модулите на дигиталната карта, допълни заместник-министърът.
Тя напомни, че министерството вече е разработило и предоставя на сайта си интерактивни информационни графики с данни, генерирани от Единната система за туристическа информация и НСИ, за тенденциите в туристическия сектор. Модева посочи, че на базата на тези статистически данни тенденцията в туризма е към възстановяване до 80-85 на сто от най-силната 2019 г., а тенденцията спрямо 2021 г. също е нагоре.
Модева изтъкна, че в много сфери на туристическия сектор дигитализацията вече е навлязла. Тя даде пример с изграждането на интерактивни облачни платформи, където се събира информация и секторът може да бъде подпомогнат чрез анализиране на различни видове данни за т.нар. дигитален ключ, който може да се ползва чрез приложение на смарт телефони. Навлиза и изкуственият интелект чрез различни ботове, включително за резервации и за отговор на най-често задавани въпрос, разпространено е ползването на гласовото търсене, факт е и виртуалната и добавена реалност, каза Модева.