Свободата на убежденията е неограничена, но въпросът е в изразяването им, каза доц. Ива Пушкарова от Софийския университет "Св. Климент Охридски" във втория ден на международната конференция „STOP HATE SPEECH“. Форумът започна вчера в София.
Тя призова да разграничаваме словото на омраза от другите форми на дискриминационни престъпления. Това, което казваме, влияе върху това, което мислим. Носим дискриминацията в себе си, тя е социален феномен, въпросът е да бъдат използвани нейните позитивни среди и ограничавани негативните й. Целта на второто е да разделя хората, каза Пушкарова.
Историкът от Софийския университет доц. Румяна Христиди посочи, че често в университета има форуми, свързани с дискриминацията и правата. А темата за езика на омразата все по-често е застъпена в различни предмети. В момента към курса, който обръща внимание на Холкоста, има огромен интерес, посочи тя. 
Според нея не се учим от историята, а постоянно повтаряме грешки. Няма как да спрем речта на омразата, но можем да крепим баланса, който ни държи от "светлата страна", добави доц. Христиди.