Трима социолози – Юлий Павлов, Юрий Асланов и Цветозар Томов, обясниха в предаването „Лице в лице“ на bTV, че изследванията им за политическите нагласи на българите са близки а резултатите на партиите могат лесно да се променят в зависимост от събитията. Въпреки това те са почти единодушни, че първите три места на предстоящите европейски избори ще бъдат заети от БСП, ГЕРБ и ДПС.
Юлий Павлов уточни, че изследването на неговия Център за анализи и маркетинг не е по поръчка на политическа сила. То сочи малка преднина за ГЕРБ, „в рамките на грешката“. Според Павлов, ГЕРБ печели от АБВ.

Около 72% от избирателите на АБВ пък идват от БСП. Според Павлов, няма съмнение, че първите три сили ще бъдат ГЕРБ, БСП и ДПС. Той е готов да се обзаложи с всеки, който твърди, че трета сила ще измести БСП и ГЕРБ от първите две места, и то при съотношение 3:1.

Според изследването, четвърта политическа сила е Реформаторския блок. „На ръба на вкарването на депутати е „България без цензура“. АБВ са малко под ръба, както и НФСБ“, каза Павлов. На въпрос дали отписва „Атака“, той отговори: „Аз лично я отписвам“.

Юрий Асланов пък уточни: „Нищо от това, което получаваме с днешна дата, не може да има характер на прогноза. Има много силна изразена динамика все още. Теренът продължава да бъде активен пясък“. Той изтъкна и високия дял на колебаещите се.

„Би се тълкувало като много голяма изненада, ако някоя от трите партии не премине и без това високия праг“, каза Асланов и се съгласи, че изненада би било някой да успее да измести първите две партиите. „Ситуацията е в ръцете на малките партии, които образуват една неизвестност“, уточни той. „Малките партии“ са „България без цензура“, АБВ, Реформаторския блок, НФСБ и „Атака“.

„В никакъв случай аз не бих отписвал „Атака“, заяви социологът. „Има такова нещо, че „Атака“ се превърна в донор за различни формации“, допълни той.

Според Цветозар Томов безспорно има 4-5 партии, за които има ясно изразени резултати. Той смята, че гласовете за „България без цензура“ идват от всички други формации, с изключение на Реформаторския блок и ДПС. „Невъзможно и двете - „България без цензура“ и „Атака“ да минат евроизборите. Едната ще потъне“, каза той.

„Ще видите на изборите, че ще гласуват 2 млн. и нещо българи“, прогнозира Томов.