Международният олимпийски комитет (МОК) няма планове в близко бъдеще да отмени санкциите срещу Русия и Беларус, въпреки че квалификационните състезания за Летните олимпийски игри в Париж 2024 ще бъдат в разгара си през следващата година, съобщиха от централата.
МОК препоръча на спортните федерации през февруари да отстранят от състезанията спортистите от Русия и от Беларус, малко след началото на военната операция на Русия срещу Украйна.
В речта си в първия ден от заседанието на Изпълнителния съвет на МОК, говорителят Марк Адамс каза, че няма промяна в санкциите, въведени в началото на войната в Украйна, въпреки че Игрите в Париж започват след малко повече от година и половина.
"Сега не е моментът да премахваме санкциите срещу Русия и Беларус. Санкциите до голяма степен остават в сила", заяви той, цитиран от "Ройтерс".
Докато състезания, които се зачитат за квалификации в някои спортове за Олимпиадата в Париж, вече са проведени, повечето спортове ще организират своите континентални или световни квалификационни турнири през следващите 18 месеца. Общо 32 спорта са включени в програмата за Олимпийските игри през 2024-а, като се очаква в тях да участват над 10 000 спортисти.
"В крайна сметка малко спекулации са новините относно това кога санкциите могат да бъдат премахнати, но в момента има много други фактори. Все още сме малко далеч от Игрите. Вярно е, че квалификациите скоро започват. Трябва да видим как вървят нещата. Това е бързо променяща се ситуация. Санкциите остават в сила за момента", каза Адамс.