Поредното признание за таланта си, отдадеността си на изкуството е щедрото споделяне на тайните на оперното пеене с млади изпълнители получи вълшебното русенско сопрано Мариана Цветкова.  
Ето какво сподели тя в профила си във фейсбук: „Днеc, 4.12.2022, еднa моя мечтa cе cбъднa. Бях гоcт в Белия дом. И дa, рaзмених няколко думи c президентa нa CAЩ. И дa, кaзa ми, че е бил вече в Бългaрия и че Бългaрия ще продължи дa е cвободнa държaвa. Зa някои, товa, което публикувaм, е caмохвaлcтво. A зa мен е  рaдоcт. Някогaшното момиче от cтaрия „Здрaвец“ в грaд Руcе, днеc cе ръкувa c президентa нa Cъединените америкaнcки щaти и то в Белия дом. Родителите ми щяхa дa ca горди. C много обич и блaгодaрноcт към моятa учителкa, великaтa aмерикaнcкa опернa певицa Мaртинa Aройо, cъздaтел нa „Martina Arroyo Foundation“ зa подпомaгaне нa млaди певци, чacт от която вече 20 години cъм и aз“.
Точно фондацията, на която Мариана Цветкова е вицепрезидент, е причината за поканата на приема в Белия дом, даден от президента на САЩ Джо Байдън в чест на петимата творци, отличени от Център „Кенеди“ за приноса им към изкуствата. За 45-и път организацията определя награди за принос за развитието на американската култура. Тази година отличията бяха за актьора Джордж Клуни, певицата и композитор Ейми Грант, изпълнителката Гладис Найт, композиторката Таня Леон и рок групата U2.
Солистката на Националната опера и балет Мариана Цветкова завършва оперно пеене в Музикалната академия „Панчо Владигеров“ в София. Продължава обучението си в Академията „Борис Христов“ в Рим и в университета в Индиана, Съединени американски щати, при Мартина Аройо.
Това се оказва една от най-важните срещи в живота й. Примата от Русе много бързо е оценена от Мартина Аройо, която я кани за свой доверен асистент, а по-късно и за вицепрезидент на фондацията.
Наред с преподаването и майсторските класове Мариана Цветкова се радва и на блестяща кариера като изпълнител. В света на голямото изкуство влиза пред парадния вход - Миланската скала, където е първата й изява извън България. Следват гастроли в Мюнхенската държавна опера, Немската опера-Берлин, Националния театър в Токио, Semper Oper - Дрезден, Националния театър в Рио де Жанейро, както и участия с Националния оркестър на Лион и оркестъра на радио Франция.
А още като запява на прослушването в Метрополитън опера в Ню Йорк прочутият диригент Джеймс Ливайн, вече покойник, възкликва „Това е Вагнеровият глас, който търся от години!“.
Сопраното участва и в редица международни конкурси. Носител е на Гран При на конкурса в Тулуза (1998), лауреат на конкурса „Кралица Елизабет“ в Брюксел (1996), втора награда на конкурса, провеждан от фондация „Пучини“ в Ню Йорк (1999). Също така е получила награди от фондациите: „Олга Фораи“, „Герда Лизнер“ и „Съливан“.
А сега в Белия дом печели и още нещо, което може да се заслужи само с искрена усмивка, позитивно излъчване и чудесно чувство за хумор. Снима се с Джулия Робъртс и ясно личи, че и двете се забавляват от сърце. Ето каква е тайната, разкрита във фейсбук: „Кaзaх нa Джулия Робъртc, че cнимкaтa е зa моя cъпруг /бас-баритонът Владимир Маринов/. Зacмя cе до уши!“.
„Мариана Цветкова не просто е тръгнала от Русе към световните сцени, тя обича града с цялото си сърце. И е добре Русе да се сети за нея. Не са много хората и творците като нея в света“, каза в разговор с „Утро“ близката й приятелка от детството Таня Тодорова.