Селекционерът Диего Алонсо посочи като основна причина за отпадането на Уругвай от Световното първенство дузпата за Португалия (0:2) във втория им мач от група H. „Ла Селесте“ изглеждаха съвсем близо до фазата на елиминациите при победата с 2:0 над Гана, но късният успех на Република Корея срещу Португалия (2:1) остави урусите извън сметките.
Уругвай и Република Корея имаха една и съща голова разлика, но вторият премина благодарение на това, че отбеляза повече голове-4:4 срещу 2:2.
„Аут сме заради дузпата, която Португалия получи в допълнителното време, и отбелязаните голове. Ние не сме отстранени и заради точката срещу Република Корея, където заслужавахме победата. ФИФА каза, че има дузпа за Португалия. Това обаче не беше така.
Бях критичен в другите мачове, тъй като ни липсваше креативността. Второто полувреме срещу Португалия беше наистина добро. Днес много ми хареса отборът. Намерихме играта си, бяхме смели, не се страхувахме, владеехме топката и успяхме да се наредим. Разбира се, бих искал да видя тази версия по-рано в турнира. Нямам какво да кажа на моите играчи, защото дадоха всичко от себе си. Всички видяха какво ни се случи в другите мачове. 
От първия ден повярвах в моите играчи и те отговориха на терена. Много съм горд от това, което направихме. Всичко беше грандиозно. Дълбоко съжалявам, че отпаднахме, защото наистина вярвам в тези играчи и това, което можем да постигнем на това Световно първенство; техния характер, тяхната решителност“, заяви Диего Алонсо.