Група жени са участвали днес в протести в консервативната иранска провинция Систан и Белуджистан, където подобни протестни прояви са рядкост, предаде неправителствена организация, цитирана от Франс прес.
Видеа в интернет показват как десетки жени вървят с надписи в ръце "Жена, живот, свобода" в столицата на провинцията Захедан, в която живее голямо сунитско малцинство. Това е основното мото на протестното движение, обхванало преобладаващо шиитски Иран след смъртта на 22-годишната кюрдка Махса Амини преди повече от два месеца.
"Със или без ислямско було, към революция", се чува да скандират жени, облечени в черни чадори. Кадрите от протеста бяха публикувани в Туитър и проверени за достоверност от АФП.
"Рядко се вижда" жени да протестират в Захедан, заяви пред Франс прес Махмуд Амири-Могхадам - директор на базираната в Осло неправителствена организация "Иран Хюман Райтс". Жените в иранската провинция Систан и Белуджистан са "сред най-потиснатите" в страната и днешните демонстрации са най-добре организираните от началото на недоволството в страната, добави той.
"Жените и малцинствата (...) могат, благодарение на протестите, да излязат на улицата и да претендират за техните основни човешки права", смята Амири-Могхадам.
Ислямската република е обхваната вече 10 седмици от размирици след смъртта на 22-годишната етническа кюрдка Махса Амини на 16 септември - три дни след задържането й от нравствената полиция в столицата Техеран за неправилно носене на хиджаб и нарушаване на строгите правила за облеклото на жените. Иран обвинява заклетия си враг САЩ и техните съюзници за недоволството, което определя като "бунтове".
По данни на "Иран Хюман Райтс" от началото на репресиите срещу протестиращите са били убити най-малко 448 души. В началото на седмицата иранските власти за първи път признаха за смъртта на повече от 300 души от началото на протестите. Те обявиха също, че хиляди иранци и около четиридесет чужденци са задържани, а на 2000 души са повдигнати обвинения.