Властите в Еквадор заявиха, че ще прекратят субсидията за дизелово гориво, насочена към големите ферми за скариди, като част от плана за пренасочване на субсидиите за гориво към по-бедните, което е основно искане на протестиращите, организирали бурни демонстрации по-рано тази година, предаде Ройтерс.
След демонстрациите правителството на Еквадор работи за изключване на определени сектори от националните субсидии за гориво, в опит да плати за социални програми и да отговори на исканията на протестиращите.
Субсидията ще бъде намалена за стопанства с над 30 продуктивни хектара от днес, се казва в съобщение на прессекретариата на президента.
"Това е етично, отговорно и социално фокусирано решение", се добавя в изявлението, като се казва, че правителството е "убедено, че субсидиите трябва да са в полза изключително на бедните".
Решението идва, когато президентът Гийермо Ласо, консервативен бивш банкер, действа, за да изпълни обещанието, дадено на местните групи през октомври, да насочи субсидиите за суров петрол, които са на път да надхвърлят 4 милиарда долара тази година, към сектори, които имат най-голяма нужда от тях.
Този ход предизвика негативна реакция от фермерите за скариди, като Хосе Антонио Кампосано, президент на търговската организация за аквакултури в страната, каза, че производителите сега ще поемат сметката за по-скъпо гориво за работа на помпените системи в техните басейни.
"Това решение, което засяга 82 процента от националната зона за отглеждане на скариди, се взема във възможно най-лошия момент и без да е било предварително обсъдено", заяви той пред журналисти.
Скаридите са най-важният износ на Еквадор след петрола, като представляват 5,68 милиарда долара продажби през годината до септември, според централната банка на страната.
Субсидията за дизел ще се запази за ферми за скариди до 30 хектара, според властите.
В Еквадор субсидиите за гориво се използват в много сектори и правителството прилага критерии за изключване на ползи за различни сектори, за да ги накара да плащат цени според международните стандарти.
С новата мярка правителството очаква спестявания от около 160 милиона долара годишно, които според него ще бъдат инвестирани в социални услуги.
Премахването на субсидиите за гориво за големи ферми за скариди беше искане, отправено от местни организации, които проведоха протести през юни срещу високите цени на горивата и за по-добри условия на живот.
Ласо постигна споразумение с местните организации през октомври, след като обеща механизми за насочване на субсидиите за гориво, като взе за референтни параметри за изключване, фокусирани върху автомобилния сектор.