Единствената жена лидер на политическа партия в Турция, водачката на Добра партия Мерал Акшенер, възнамерява да разговаря със сирийския президент Башар Асад в Дамаск по кризисния проблем за сирийските бежанци и за възстановяване на отношенията с Анкара. Това съобщи пред журналисти в четвъртък главният съветник на опозиционната Добра партия Кюршат Зорлу.
“Ще информираме Министерството на външните работи за инициативата на г-жа Акшенер за постигане на решение и помирение по официален път с Башар Асад. Нашето предложение съдържа няколко основни приоритета“, каза говорителят.
Инициативата на Акшенер е на фона на изявленията на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в последно време по този въпрос. “Не изключвам възможността за среща с Башар Асад”, заяви турският държавен глава миналия месец. Той не посочи конкретна дата, но подчерта, че такава среща може да се осъществи, когато има съответни условия за нея. 
Ердоган и Асад не поддържат контакти от 2011 година насам. 
По думите на представителя на Добра партия разрешаването на проблемите със Сирия е приоритет в програмата на партията, която участва в опозиционния Национален алианс. Той посочи, че в нея са включени няколко основни предложения за постигане на решение по сирийския проблем. На първо място е оказване на съдействие за създаване на необходимите икономически и социални условия, както и осигуряване на предпоставки за безопасно завръщане на напусналите страната си сирийци. Предвижда се разработване на съвместна стратегия за прекратяване на дейността на кюрдските ПКК и СЗН (които Турция разглежда като клон на терористичната ПКК - б.ред.), които действат в Сирия и създават заплаха за сигурността на Турция, както и на други терористични групировки. В програмата е заложена дипломатическа подкрепа за възстановяването на Сирия и за приемането й в международната общност.