Реновираният Център за социална рехабилитация и интеграция в Ловеч помага месечно на 55-60 души с увреждания чрез комплекс от услуги. Той ще бъде открит днес, в навечерието на Международния ден на хората с увреждания – 3 декември, съобщи в интервю за БТА Весела Цанкова, председател на сдружение "Граждански инициативи" – неправителствената организация, която управлява социалната услуга. 
„Това е център, в който се предоставят социални услуги за хора, които живеят в семействата си, както и за настанени в резидентните услуги. Откриването му е добър случай да поговорим за реалната интеграция на хората с увреждания и какво прави социалната услуга, за да ги подкрепя в този им път“, посочи Цанкова.
Историята на Центъра
По думите й Центърът има дълга история, като през годините преминава през трансформации. Причината е променящите се потребности на потребителите. Центърът е открит през 2006 г., като тогава основно информира и консултира хората с увреждания за достъп до реализиране на техните права. Три години по-късно Центърът започва да предоставя доста по-широк спектър от социални услуги с подкрепата на фондация „Де Пасарел България". „Тогава се извършва доста мащабен ремонт и се оформят кътове за трудотерапия – кухненски кът, арт център и офис център. Целта бе хората в защитена среда да придобиват трудови умения“, коментира Цанкова.  
Покрай ковид кризата потребностите на хората рязко се променят. „Заради противоепидемичните мерки груповите занимания отпаднаха. Това ни накара през последните две години сериозно да помислим накъде да тръгнем, за да можем да предоставяме подходящи услуги за нуждите на хората. Така днес вече имаме кабинети за всеки специалист и потребителите могат да ползват индивидуална услуга, ориентирана към потребностите им“, каза още Весела Цанкова.
Освен от здравословното състояние в Центъра се грижат и за качеството на живот на потребителите 
Тя посочи, че хората с увреждания могат да използват комплекс от социални услуги. В Центъра работят двама социални работници, рехабилитатор, логопед, психолог, трудотерапевт и арттерапевт. „Това са служители, които от години работят при нас и са се утвърдили като специалисти. Най-голямото богатство на Центъра е, че там се работи комплексно. Целта е не само да помогнем на човека да се раздвижи, да подобри говора си или да получи конкретна услуга. Ние не се интересуваме само от това кой какво точно го боли, а как живее потребителят и какво трябва да се подобри в неговия живот. Това става чрез подкрепата от социалните работници, които са връзката с всички останали институции - културни, образователни и други“, добави Цанкова.
В Центъра работят с деца и с възрастни. За непълнолетните услугите са безплатни, а за възрастните таксата е символична. Тя е утвърдена с държавна тарифа и е не повече от 5 процента от дохода на потребителя. 
Въпреки недостига на специалисти в страната в Центъра има утвърден екип. „Причината е, че подкрепяме нашите служители в тяхното кариерно израстване. Стимулираме ги да надграждат образованието си и да се квалифицират в секторите, които виждаме като потребни. Затова екипът ни е чудесен“, добави Весела Цанкова.
Хората с увреждания трябва да желаят подкрепата
По думите й работата на социалната услуга е да популяризира и да дава достъп до нея, а от хората се изисква да имат мотивация и желание да получат подкрепа. „Има много хора с увреждания, които стоят в домовете си и се чувстват неподкрепени. Нито една социална услуга не може да влезе в дома на нуждаещ се без неговата воля“, коментира специалистът.
Според нея все повече хора започват да търсят и да разбират ползата от социалните услуги, затова те трябва да отговарят на потребностите им. Това е и причината за реновирането на Центъра за рехабилитация и интеграция, въпреки че заради ковид кризата източниците на финансиране на ремонтни дейности са намалели.
Сдружение „Граждански инициативи“ управлява още четири социални услуги на Община Ловеч – Център за обществена подкрепа, два центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания и Наблюдавано жилище.