Как се съчетават идеите за визуалното внушение на  Анди Уорхол, древноримската и древногръцка култура и абстрактното изкуство? Има един творец в капризния свят на модата, който създава тази амалгама и я превежда на езика на любимото си занимание. И това е една от причинита да бъде смятан за един от най-колоритните и талантливи дизайнери на ХХ век. В едно интервю казва: „Опитвам се да контрастирам. Животът днес е пълен с контраст. Трябва да се променим. Аз съм малко като Марко Поло, обикалям и смесвам култури“. Името му е световно известно, макар че той отдавна не е на този свят. Това е Джани Версаче, роден на днешния 2 декември през 1946 година. Предлагаме ви очерка за него на Еми Мариянска, публикуван в impressio.dir.bg. Заглавието и вътрешните акценти са на редакцията.

Версаче бе личност с огромна популярност. И до днес марката му е символ на оригиналност и престиж. Дизайнерът тръгва от вечерни рокли и сценични облекла, за да създаде истинска империя в бранша, с производството на луксозни дрехи, аксесоари, грим и обзавеждане за дома под различните линии на „Versace Group“.
Как тръгва кариерата на този забележителен човек: Джани Версаче е роден на 2 декември 1946-а година в Реджо ди Калабрия, Италия. От малък се върти в ателието на майка си Франческа, която е шивачка. Наблюдава пробите на рокли, нейния шивашки труд.
Както сполучливо се изразява един биограф на дизайнера, „Версаче израства сред парчета плат, карфици и шевна машина“. Но момчето мечтае за нещо повече - иска да експериментира, да създава изкуство от парчетата плат; да съчетава формите и цветовете.
И успява. Първите му крачки като дизайнер са в Милано, където започва работа като дизайнер за „Genny и Complice“.
През 1978 година Версаче открива в Милано първия бутик на марката „Versace“ - „Via Della Spiga“. Организира модни ревюта, като кани известни звезди от киното и шоу бизнеса на първия ред в залите. Така
популярността му започва да расте, а хората, които виждат популярни личности, облечени в дрехите на дизайнера, все повече искат да им подражават
Критиката не е така благосклонна и в началото Версаче дори търпи упреци, че облеклото му било „кичозно“. Впоследствие обаче все повече модните корифеи започват да обсъждат арт стила му, да търсят прилики между него и поп арта на американския художник Анди Уорхол и да оценяват, че Джани Версаче е достигнал до свой собствен стил на „ексцентрична оригиналност“, който се харесва от широк кръг хора от артистичните среди.
Версаче несъмнено успява да превърне модата в изкуство. И до днес е смятан за един от най-колоритните и талантливи дизайнери на 20-и век. През 1992 година Версаче навлиза и в парфюмерийния бизнес - представя парфюмa си „Versus Donna“ в Милано.
И когато става известна личност под светлините на прожекторите, е съвсем естествено пресата да проследява всяка крачка от неговия личен живот. Джани Версаче
живее като истински артист - общува приятелски и свободно, въпреки че става все по-богат, а обществото около него - все по-влиятелно
Работи вдъхновено в различни посоки и винаги подчертава, че държи на корените си и негова муза е сестра му Донатела Версаче.
Край него са най-известните жени-модели на света, но жена в личния му живот не се появява. Малко хора знаят, че живее с приятеля си Антонио Д`Амико, който също е дизайнер. Двамата се срещат в оперния театър „Ла Скала“ през 1982 година и не се разделят в продължение на 15 години, до смъртта на Версаче.
Връзката им е отворена и не всяка нощ Джани се прибира в общия им дом, но винаги е сигурен, че Антонио ще го чака там. Пресата започва да пише, че Версаче е гей, а по онова време обществото не гледа особено благосклонно на различната сексуалност. Антонио се старае да остане в сянката на Версаче, не натрапва присъствието си в живота му.
До деня, в който самият Джани не се решава да го изведе на светло
Под претекст, че иска да рекламира книгата си с фотографии „Мъже без (врато)връзки“ („Men Without Ties“), на която е записано едно посвещение - „На тримата Антониовци в живота ми“. Версаче дава интервю пред сп. „The Advocate“, като води със себе си „третия“ важен Антонио в неговия живот - партньора си Антонио Д`Амико, и съобщава, че другите двама са баща му и племенникът му.
Антонио е в къщата, когато се чуват онези фатални изстрели до имението. Двамата с иконома дори видяли потресаващата картина на убийството. Странното е, че е имало и други свидетели, но в шока си нито един от тези хора не направил опит да хукне след убиеца. Повечето свидетели разказват нещо още по-странно - че след като застрелял Версаче, убиецът с бавна походка се отдалечил от трупа му. Не направил никакъв опит да бяга?...
Било ранна утрин. Версаче се връщал от пазар,
неподозиращ, че от фоайето на къщата му, с пистолет в ръка ще изскочи мъж с къси панталони и бейзболна шапка - неговият убиец
Експертизата доказва, че мъжът е прострелял Версаче с пистолет 40-и калибър два пъти - веднъж в главата и веднъж във врата.
Основен заподозрян за убийството на Джани Версаче става 27-годишният Андрю Кунанан (изписван и като Кюнанан), който осем дни след смъртта на дизайнера е намерен мъртъв в един навес за лодки на плажа в Маями, недалеч от имението на Версаче. Разследващите установяват, че се е самоубил. Говори се, че бил оставил бележка „Всичко е платено!“, но според някои това не е вярно, а е измислица на сценаристите на филм за смъртта на Версаче.
Кой е Кунанан и какъв може да е мотивът му да убие Джани Версаче? Младият Андрю Кунанан бил 
издирван от ФБР не за едно, а за още поне четири убийства на богати мъже
с хомосексуални наклонности, които са ползвали услугите му на момче за забавления. Последната му жертва е милиардер, който бил познат на Версаче. Твърди се, че тримата са имали общи „игри“ и че Андрю смятал, че именно Версаче го е заразил с вируса на ХИВ.
Експертизата на патоанатомите обаче доказва, че Кунанан е бил в заблуждение - оказва се, че макар да се е шушукало, че Версаче е болен от СПИН, Кунанан не се оказал ХИВ позитивен.
След това разкритие в медиите започват да излизат още скандални неща от живота на Джани Версаче. Излизат и два филма, единият от които сериал, пълен с измислици за личния живот на Версаче. Става дума за 9-серийния „Убийството на Джани Версаче: Американска криминална история“, който излезе през 2018 година и силно разгневи Донатела Версаче. Макар да не се обичат, на нейното мнение за филма е и партньорът на Версаче - Антонио Д`Амико.
Всъщност 
скандалите избухват още веднага след смъртта на Версаче покрай неговото завещание
Волята му да остави на Антонио две къщи и месечна издръжка от 50 млн. италиански лири остава почти само на хартия, защото по-голямата част на богатството на дизайнера принадлежи на компанията и по право се наследява от преките му наследници - сестрата Донатела, брата Санто и племенницата Алегра.
Донатела не обича Антонио и показва това още приживе на брат си. Тази неприязън продължава и след смъртта на Джани, но пък Антонио е също добър дизайнер - съсредоточава се в работата си в модния бранд на спортното облекло и към 2005 година се оттегля далече от светската суета - заживява с нов партньор в една италианска провинция.
Във всички интервюта, които е давал, откровено споделя, че тъжи за своя Джани. 
Онзи фатален ден не се изтрива от спомените му
„От прозорците с иконома можехме да видим какво се случва на стъпалата пред къщата. Втурнахме се навън. Видях Джани да лежи на стълбите, целият покрит с кръв. В този момент ми се стъмни пред очите. Някой ме дръпна настрана, всичко беше потънало в мрак...“.
След убийството на Джани Версаче Антонио Д`Амико е преследван от папараци, но той предпочита да се уедини в мъката си и дълго време е в депресия.
Междувременно разследващи журналисти тръгват по още една следа за убийството на Версаче - заговаря се за негови връзки с мафията. Разкриват, че още в младостта си в Калабрия той е бил свързан, а вероятно и подпомогнат от престъпната групировка Ндрангета, и че е
много вероятно босовете й да са се възползвали от него, когато става известен, като са използвали марката му за пране на пари
В публикациите по темата се разсъждава върху две версии - че Версаче може и да не е знаел за това, или че когато е научил, се е противопоставил по някакъв начин и това му е коствало живота.
Художествени измислици доукрасяват тази версия с някакъв мъртъв гълъб, намерен до трупа на Версаче, като намекват за предполагаем знак за вендета на мафията. По-вероятното обяснение за гълъба обаче е това, че и той може да е станал жертва на стрелбата.
Така или иначе, 
по-правдоподобно звучи първата версия
- че убиецът е Андрю Кунанан. Още преди убийството на Версаче той бил издирван като сериен убиец - за няколко убийства на богати хомосексуалисти. Но каквито и да са били мотивите му за отмъщение спрямо мъжете, от които е препечелвал като „момче за игра“, нищо не оправдава престъпленията му.
Една от жертвите на Кунанан - милиардерът Лий Миглин, бил убит изключително жестоко - измъчван, обезглавен и прегазен няколко пъти със собствения му автомобил.
Според разследващите, след като убил Миглин, Кунанан отишъл във военното гробище в Пенсвил, Ню Джърси, и там застрелял управителя на гробището, за да му отнеме автомобила. Именно с него потеглил към Маями, за да си отмъсти на Версаче.
Фактите сами по себе си говорят, че Кунанан е бил
или крайно отчаян, или психично болен, много агресивен човек
Трябва обаче да се подчертае, че и до днес няма официално потвърдена версия за убийството на Джани Версаче. Ако действително убиецът е Кунанан, то той също е мъртъв от четвърт век.
Освен модна икона, Версаче е дизайнер на десетки филми и тв сериали, така че той е звезда не само на модата, но и на киното. Във филмографския списък са тв сериалите „Shakespeare Shorts“ и „Miami Vice“, филмите „Showgirls“, „Kika“, „Christmas Vacations“, „As Long as It‘s Love“ и мн. др.
Самият Версаче се снима като актьор в лентите „Catwalk“ и „Spiceworld“ (1997). Но след като научават за смъртта му, която го отнася преди премиерата на последния споменат филм, екипът на лентата решава да изтрие сцените с него.
Не само модният, но и актьорският свят тъжи за своя моден идол
Той има много приятели там. Може би затова Рики Мартин се съгласява да изиграе ролята на партньора му Антонио в скандалния филм, но това ни най-малко не успокоява Донатела Версаче.
Тя гневно хвърля на медиите фразата: „Няма нито една истина в този филм. Той „доуби“ живота на брат ми!“.
Донатела Версаче работи усилено, за да задържи на върха марката. Тя често припомня думите на брат си: „Никога не падам. Винаги се боря“. И Донатела дълго време управлява компанията с твърда ръка, като доразвива някои идеи на брат си. Още приживе на Версаче - през 1993-та, тя създава детска и младежка модна линия „Versace Young“. На първата година след смъртта на брат си представя своята първа колекция висша мода за „Versace Atelier“ под името „Versus“. Събитието е там, където е обичал да отсяда Джани Версаче - в хотел „Риц“ в Париж. С тази и следващите колекции Донатела доказва, че бъдещето на модна къща „Versace“ е в сигурни ръце, но
след време се оказва, че пряко силите си се е борила с много проблеми в бизнеса
През септември 2018 година осъзнава, че не може повече, и продава компанията на Майкъл Корс за два милиарда долара. Феновете на бранда са разочаровани. Особено в Италия, родината на Джани Версаче. Някои медии там дори пишат, че Донатела е „продала душата“ на Италия.
Те не знаят, че до това трудно решение Донатела Версаче стига по неизбежност и под напора на семейни проблеми. Тя самата става зависима от наркотици, след като първоначално с тях „лекува“ душевната си болка по Джани. Братът Санто също често изпадал в тежка депресия, дъщерята на Донатела - Алегра, страдала от анорексия. Първият удар върху компанията бил още през 2004 годани, когато „Versace“ се оказва затънала в дългове.
Така че 
агонията е предхождала с години решението на Донатела Версаче 
за продажбата на компанията. Тя очевидно стигнала до него, след като осъзнала, че колкото и да обича брат си, няма сили да продължи, за да запази марката, създадена от него, на онази висота, на която е била някога.
Едно е сигурно - че двама души продължават да скърбят безутешно за Джани Версаче и това са сестра му Донатела и приятелят му Антонио.
„Честно казано, все още се чувствам толкова свързан с него, колкото и през времето, когато бяхме живи и заедно. Не съм преставал да го обичам“, казва Антонио Д`Амико пред едно издание преди 5 години, по повод 20-годишнината от смъртта на Версаче.
Разказва как седмица преди нещастието двамата били в Париж, за да отпразнуват последната колекция на Версаче.
Каквото и да е мнението на хората за подобна привързаност и изобщо за този род отношения, то няма значение. По-важното от всичко е, че Джани Версаче си отиде от този свят само на 50 и че беше уникален творец на своето време, който остави забележителен пример за креативност и отдаденост в изкуството.