Десетилетия Северна България е била поставена в неизгодно положение, но е дошъл моментът държавата да направи нужното и изоставането да бъде преодоляно чрез насърчаване на инвестициите в региона. Това заяви вчера гостуващият в Русе министър на иновациите и растежа Александър Пулев на среща с кмета Пенчо Милков.
В центъра на разговора бяха преодоляването на регионалните дисбаланси и насочването на значителна част от европейските средства по Плана за възстановяване и устойчивост към Северна България.
Несигурната вътрешнополитическа обстановка и честата смяна на правителства е пречка за реализирането на инвестиции, каза Пенчо Милков. 
Сред посочените от него проблеми бяха трафикът на Дунав мост, както и искането част от приходите от таксата за преминаване на границата да постъпва в общинския бюджет.
Целта на посещението на министър Пулев в Русе бе представянето на четирите процедури по Плана за възстановяване и устойчивост и структурните фондове на ЕС, както и възможностите за кандидатстване по тях.
Инвестициите, които са заявени в областта пред Агенцията за инвестиции, са за 400 млн.лв. и 3000 работни места. Те са по 10 проекта, сертифицирани от Агенцията, съобщиха вчера от Министерството по иновациите и растежа.
В рамките на мобилна приемна за програмите, по които бизнесът може да кандидатства за финансиране, бяха представени и данни за Русенска област. При иновации и конкурентоспособност има сключени 147 договора за над 71 млн.лв., а за енергийна ефективност - 41 договора за над 4,1 млн.лв. По отношение на мерките за справяне с ковид кризата са сключени над 1000 договора за 22 млн.лв.
По Плана за възстановяване и устойчивост има подадени 134 проектни предложения от фирми от Русенска област за 27 млн.лв. по процедурата за технологична модернизация. Българската банка за възстановяване пък е финансирала 200 проекта за 38 млн.лв. Данните сочат, че в областта има регистрирани 11 500 фирми, от които 98% са микро, малки и средни предприятия.
Министър Пулев представи различните процедури, по които имат възможност фирмите да кандидатстват. По европрограмите за новия програмен период ще се разпределят 5 млрд.лв., а по Плана за възстановяване - 600 млн.лв.