Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви днес, че е прекалено рано да се правят заключения относно продължаващите преговори по искането на Полша да се предоставят системи "Пейтриът", предлагани от Германия, на Украйна, предаде Ройтерс.
"Всички сме съгласни, че е спешно необходимо да се помогне на Украйна, в това число и със системи за противовъздушна отбрана", заяви Столтенберг в Берлин на съвместна пресконференция с германския канцлер Олаф Шолц.
"Но е важно да се разбере, че тук не става дума само за доставяне на нови системи, а и за гарантиране че системите, които са били доставени, могат да работят, в това число за тях да са осигурени достатъчно боеприпаси, резервни части и поддръжка", допълни той.
Пак в Берлин, но по време на Берлинската конференция за сигурност Столтенберг заяви също така, че Китай представлява предизвикателство за сигурността и ценностите на отбранителния алианс, но добави, че не смята Китай за противник, предаде Ройтерс.
"Всеки отделен съюзник трябва да намери баланс между икономическия ангажимент с Китай и в същото време да предотврати риска да стане прекалено зависим или уязвим от Китай заради икономическото взаимодействие с него", каза Столтенберг.