Опитът на строителен техник и едноличен търговец да забършат общински пари в крайна сметка им докара присъди. Това обаче не е първият подобен случай във Ветово, където според запознати фирмите с по един назначен служител, които се наемат без търгове и обществени поръчки, са редовни изпълнители на ремонти.
Последният случай е от края на 2011 година, когато чрез документна измама е пробвано да се откраднат 7161 лева от общинската хазна. С едноличния търговец Димитър, по-известен с прякора Тулата, бил сключен директно договор за ремонт на Младежкия дом във Ветово. „Договорът е сключен през есента преди изборите през 2011 година. Когато станах кмет, видях, че почти нищо не е направено, и подадох сигнал в прокуратурата“, обясни за „Утро“ кметът на Ветово Георги Георгиев. Ремонтът на дома за културни мероприятия възлизал на 35 219.08 лева и по него се предвиждала подмяна на дограмата, ел.инсталацията, боядисване и стягане на сградата като цяло.
Според документите реално свършената работа била на стойност 28 058.08 лева, но тогавашният главен специалист по устройство на територията, инвестиционното проектиране и контрол във Ветовската община Зюлкюф Солак удостоверил, че са изхарчени 35 219.08 лева. С този документ едноличният търговец щял да получи цялата сума, макар реално да е работил за по-малко пари. А вероятно разликата между свършено и платено щяла да се подели по братски. Това обаче не станало, а двамата съучастници вече са осъдени от Районния съд. Магистратите дадоха три години условно на едноличния търговец, а Солак получи две години условно и забрана за три години да заема длъжност, свързана с устройство на територията. Присъдите могат да се обжалват.
„Подобни случаи във Ветовско има и в Бъзън, и в Глоджево“, обясни кметът Георгиев. За оградата на гробището в Бъзън например Общината била ощетена с около 40 000 лева от друг едноличен търговец с прякор Шиника, който нямал друг персонал освен самия себе си. Подобен е случаят и при ремонта на гробището в Глоджево, при който ветовски предприемач се е облажил с 60 000 лева за сметка на данъкоплатците. Според някои Шиника вече е избягал в Чехия, а Общината ще пие една студена вода, тъй като няма как да си получи парите.
„Лошото е, че никой не си прави труда да види кой стои в корена на подобни схеми и кой всъщност е истинският виновник“, коментира кметът Георгиев. И постави питанката по каква причина още през 2005 година бившият кмет на Ветово Рейхан Хабил е махнал всички техници в общината и е назначил нови. Самият Хабил е познайник на съда и има присъда за подкуп.