На Световния ден на тангото - 11 декември, в зала “България” за първи път класически танго оркестър, съставен изцяло от български музиканти, ще представи програма с известни композиции от репертоара и в оригиналните аранжименти на един от легендарните оркестри от златната ера на аржентинско танго, съобщават организаторите на концерта.
По думите им става въпрос за дебютния концерт на Orquesta Típica Libertango - първия български традиционен танго оркестър, създаден и ръководен от Стоян Караиванов, най-известния български бандонеонист и единствения, който използва бандонеон с класическа аржентинска система.
След като свири като солист с почти всички големи симфонични и филхармонични оркестри в страната и участва в няколко проекта с изявени музиканти от България и чужбина, изпълнявайки музиката на Астор Пиацола, през лятото на тази година той решава да се посвети на традиционното аржентинско танго. За целта събира оркестър от млади класически музиканти и заедно започват да изучават стила на едно от имената на аржентинското танго - Освалдо Пулиезе, и неговия оркестър.
Канят Даниел Бинели, друга легенда на тангото, свирил с Освалдо Пулиезе и Астор Пиацола, да посети България и да ги въведе в тънкостите при изпълнението на аржентинско танго и на музиката на Пулиезе. Звученето на младия оркестър силно впечатлява маестро Бинели, който предрича на музикантите бляскаво бъдеще, разказват българските музиканти.
Освен Стоян Караиванов, първият български оркестър включва цигуларите Александър Зайранов, Тодорка Христева и Йоана Дакова, виолистката Ралица Димова, виолончелиста Пресиян Петров, пианистката Виктория Боянова, контрабасиста Емил Гунев, както и италианския гост бандонеонист Самуеле Мадза.
Композициите на Освалдо Пулиезе, които младите музиканти са избрали да представят на своя първи концерт, имат култов статут сред привържениците на традиционното танго, допълват организаторите. По думите им използването на рубато, специфичните акценти и динамика, дългите паузи и изненадващите рестартирания предизвикват широка и екстремна гама от емоции. Те са изключително подходящи за сценична интерпретация.
Любопитно е, че Освалдо Пулиезе, след смъртта си през 1995 г., е провъзгласен от многобройните си почитатели за "Сан Пулиезе" ("Свети Пулиезе"). В Аржентина вярват, че той предпазва от нещастие и носи късмет на изпълнителите.
Още при подготовката за концерта Orquesta Tipica Libertango търсят подходяща танцова двойка, която да танцува на премиерата на оркестъра. Те случайно научават, че по същото време в една от съседните ни държави ще гостува световният шампион по сценично танго от 2011 г. - аржентинецът Макс ван дер Воорде. След като разбира, че става дума за дебют на първия български танго оркестър с музиката на Пулиезе, той приема поканата да дойде в София и да участва с партньорката си Ралука Алдеа.
/ДД