Ефективността на руската стратегическа операция за унищожаване на важни цели в Украйна вероятно е отслабена, тъй като Москва вече е изчерпала голяма част от подходящите си ракети срещу тактически цели, заяви в "Туитър" британското министерство на отбраната.
От октомври руските войски нанасят удари срещу електропреносната мрежа на Украйна, предимно с крилати ракети. Това е може би първият пример за стремежа на Русия да приложи концепцията за стратегическа операция за унищожаване на важни цели, която е ключов елемент от възприетата от нея военна доктрина през последните години.
Според британското разузнаване Москва е предвиждала в стратегическата операция за унищожаване на важни цели да се използват ракети с голям обсег, за да бъде поразявана критична национална инфраструктура на врага, а не военните му сили, да бъде сломен духът на населението и в крайна сметка да бъдат принудени лидерите на вражеската държава да капитулират.
"Нейната ефективност като стратегия обаче вероятно е притъпена, защото Русия вече е изразходвала голяма част от подходящите си ракети срещу тактически цели. Също така, след като Украйна успешно се мобилизира в продължение на девет месеца, материалното и психологическото въздействие от стратегическата операция за унищожаване на важни цели навярно е по-малко, отколкото ако беше приложена в началния период на война", пише днес във всекидневната сводка.
Според британското разузнаване през последните три месеца руските сили в Украйна вероятно до голяма степен са спрели да се разгръщат като батальонни тактически групи заради недостатъци в концепцията.
Днес руският външен министър Сергей Лавров защити целенасочените удари, нанасяни от Русия срещу енергийни обекти в Украйна, посочва ДПА.
"Тази инфраструктура подкрепя бойния потенциал на украинските въоръжени сили и националистическите батальони", каза той, като подчерта, че руските действия всъщност са насочени към намаляване до минимум на цивилните жертви.
Лавров обвини НАТО и САЩ за подобни военни тактики в близкото минало. "Сравнете истерията, отприщила се в западните медии сега, със случилото се, когато САЩ бомбардираха Ирак", заяви той на пресконференция, като добави, че в бивша Югославия силите на НАТО са бомбардирали централата на сръбската държавна телевизия в Белград на основание, че тя е служила на вражеската военна пропаганда.