Най-престижното колоездачно състезание в света - "Тур дьо Франс", ще финишира в Ница през 2024 година, съобщи кметът на града Кристиан Естроси на пресконференция.
По традиция Обиколката на Франция приключва в Париж на "Шанз-Елизе", но заради Олимпийските игри във френската столица се наложи извънредно да бъдат преместени. Обиколката приключва дни преди старта на Олимпиадата и по "Шанз-Елизе" ще се извършат промени, които да превърнат един от най-популярните булеварди в света в алея на най-големия спортен форум.
"С доста емоции трябва да съобщя, че финалният етап на Обиколката на Франция през 2024 година ще се проведе в Ница", каза Естроси.
През последните 100 години "Тур дьо Франс" не е финиширал извън Париж, което прави обявяването на Ница за домакин на последния етап специално събитие.
Директорът на Обиколката Кристиан Прюдом разкри, че финалният етап ще бъде индивидуален часовник, което пък не се е случвало от повече от 30 години.
Ница е петият по големина град френски град и е една от най-популярните туристически дестинации по крайбрежието на Средиземно море. През 2020 година градът прие старта на "Тур дьо Франс".