Служебният министър на външните работи Николай Милков участва в годишното заседание на Съвета на министрите на външните работи на държавите от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) в Лодз, Полша. Основна тема на срещата е продължаващата военна агресия на Руската федерация срещу Украйна, произтичащите от нея последствия за сигурността в Европа и по-нататъшната роля на ОССЕ. Това каза заместник-министърът на външните работи и говорител на Министерството на външните работи (МВнР) Костадин Коджабашев на брифинг във ведомството днес. 
Годишното заседание на Съвета на министрите на външните работи на държавите в ОССЕ, е на 1 и 2 декември под председателството на Полша. В него участие ще вземат 57-те страни, участнички в организацията, се посочва на официалната страница на ОССЕ.
По думите на Коджабашев дневният ред на заседанието отразява възприетия от полското председателство подход на промяна на деловия режим на работа и пренасочване на дейностите на основните органи на ОССЕ към войната в Украйна. В рамките на заседанието министрите ще участват в неформална вечеря и работен обяд, по време на които ще бъдат обсъдени причините за настоящата криза в ОССЕ, перспективите за възстановяване на доверието между държавите участнички, отбеляза той. 
Заместник-министър Коджабашев каза още, че заедно с останалите държави членки на Европейския съюз, по време на форума България ще бъде съавтор на организираното от Украйна, на 1 декември, съпътстващо събитие в рамките на срещата, на тема „Съвместни действия за прекратяване на безнаказаността на Русия и осигуряване на справедливост за жертвите на войната в Украйна“.