В Разградска област от днес започват работа четири трапезарии „Топъл обяд“ на Българския Червен кръст. В продължение на 75 учебни дни още 66 деца от социално слаби семейства ще получават топъл обяд през зимните месеци, съобщи за БТА директорът на секретариата на Областния съвет на червенокръстката организация в Разград д-р Милена Кехайова. 
Програмата се обезпечава с 16 577 лв., набрани чрез националната Партньорска мрежа за благотворителност на БЧК, партньори и фондонабирателни кампании на БЧК Разград. Подборът на учениците за топъл обяд е извършен от училищни комисии, по критерии, посочени в правилника на БЧК за предоставяне на храна, и визиращи ученици в риск - без родители (кръгли и полусираци), с родители, които са безработни или с увреждане, с осиновители или попечители, както и такива, застрашени от отпадане от образование.
Програмата „Топъл обяд“ на БЧК Разград е добра практика вече 17 поредни години, която е реализирана в общо 28 училища от областта. Само през тази календарна година БЧК Разград подкрепя 326 деца с топъл обяд в 15 трапезарии. През тази учебна година, от днес работят вече осем трапезарии в училища от областта. С предоставянето на топъл обяд за деца, целта на Българския Червен кръст и партньори е да намалим риска от отпадане от образование, да създадем условия за равен достъп в училищна среда, да подкрепим тяхното израстване чрез редица образователни програми - за здравословно хранене, първа долекарска помощ и предотвратяване на пътен и воден травматизъм, посочи д-р Кехайова. Тя уточни, че и през тази учебна година екипът на БЧК предвижда възможности за реализиране на програмата в случай на преминаване към дистанционно обучение.