След години напразни опити за продажба на някогашния хлебозавод на ул. „Потсдам“, сега за него се появил кандидат, става ясно от докладна на кмета Пенчо Милков до Общинския съвет, който ще разгледа въпроса на предстоящата сесия. В Община Русе е постъпило инвестиционно намерение с искане за откриване на приватизационна процедура за имота с площ от 18 968 кв. м и построените в него 19 сгради. Поради това той ще бъде предложен на търг с явно наддаване при начална цена 3 959 519 лева без ДДС и стъпка на наддаване 50 000 лева.
Имотът бе придобит от Община Русе при ликвидацията на „Хляб и хлебни изделия“ ЕООД и оттогава всяка година се включва в годишната програма за приватизация, без за него да постъпят каквито и да е оферти. Последните обявени за него търгове с явно наддаване бяха през 2019 г. при начална тръжна цена 4 492 742 лева без ДДС и цената очевидно се видя висока на очакваните купувачи. Поради липса на инвеститорски интерес през 2020 г. и 2021 г. обектът не бе предлаган за продажба.
Сега във връзка с необходимостта от актуализация са възложени и изготвени нови приватизационна оценка и информационен меморандум. Началната цена вече е с половин милион надолу, а като се вземе предвид и инфлацията за тези години офертата става още по-приемлива. Остава да разберем дали и потенциалният инвеститор смята така и за какво възнамерява да използва новата си придобивка. И дали изведнъж за имота няма да се появят и други кандидати.